Гръцкият парламент подкрепи компромисния план на Ципрас

Представители на ЕС оценяват плана като позитивен

11.07.2015 | 09:53 Редактор: Георги Стоянов
Гръцкият парламент подкрепи компромисния план на Ципрас

Гръцкият парламент подкрепи нов правителствен пакет от икономически реформи, целящ да измъкне страната от дълговата криза, убеждавайки кредиторите да предоставят на страната нова спасителна програма, съобщава BBC

След като спечели подкрепата на депутати от всички партии късно през нощта, гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че има „силен мандат” да приключи преговорите с кредиторите.

Още по темата

Известен брой депутати от собствената му партия обаче не подкрепиха плана заради мерките за бюджетни икономии, предвиждани в него.

Новите предложения ще  бъдат разгледани от финансовите министри на еврозоната по-късно днес.

Представители на ЕС коментират, че кредиторите – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд оценяват плана като позитивен.

Представители на еврозоната се очаква да обсъдят и искането на Гърция за преструктуриране на част от дълговете й.

Ципрас се наложи да разчита на подкрепата на опозиционни партии, за да спечели гласуването.

Общо 251 народни представители гласуваха в подкрепа на плана срещу 32 –ма против. Девет депутати отсъстваха от пленарната зала, включително бившият финансов министър Янис Варуфакис.

В замяна на плана от реформи Ципрас иска 53,5 милиарда евро, за да покрие дълговете на страната до 2018. Това би била третата спасителна програма за Гърция за последните 5 години.

Мерките включват частична пенсионна реформа, повишаване на ДДС до 23%, повишаване на данъка за корабните компании, приватизация на пристанища и свиване на военния бюджет на страната с 300 милиона евро до 2016.

Интересният момент е, че именно тези мерки бяха отхвърлени от гърците на референдума, проведен миналата неделя.

Междувременно парите в гръцките банки се очаква да привършат до дни и рискът Гърция да бъде принудена да излезе от еврозоната, ако сделка не бъде постигната през идните дни, остава реален.

Заради наложените капиталови контроли гръцките граждани могат да теглят от банкоматите в страната само по 60 евро на ден. Заради липсата на банкноти от 20 евро обаче, реалният дневен лимит се оказва 50 евро.