Германия призова гръцкия парламент да одобри плановете за реформи

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че програмата заслужава доверие

10.07.2015 | 15:44 Редактор: Мариета Иванова
Германия призова гръцкия парламент да одобри плановете за реформи

Германското министерство на финансите призова гръцкия парламент да се съгласи с най-новите планове за реформи на Атина, като предупреди, че утрешният кръг преговори все още е "широко отворен", предава БТА, позовавайки се на ДПА.
"Това би било първа стъпка към въвеждане на законодателство (по плановете за реформи", заяви Мартин Йегер, говорител на германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Гръцките планове се разглеждат "с пълна скорост", каза Йегер, който изключи варианта за мостов заем за Гърция.

Каквато и да била помощ, включително мостов кредит, е възможна само при наличието на споразумение по трета макрофинансова програма, съобщи днес европейски източник, цитиран от ТАСС.

От офиса на канцлера Ангела Меркел обявиха, че няма да коментира съдържанието на предложенията, докато не им бъде направена оценка от съответните институции, допълва ДПА.

Берлин вижда "много малко поле за действие" за преструктуриране на колосалния гръцки дълг, което е основно искане на Атина, и е против всичко, което "би намалило значително стойността на дълга", подчерта Мартин Йегер, цитиран от AFP.

По-рано през деня френският президент Франсоа Оланд посочи, че програмата за реформи на гръцкото правителство заслужава доверие.

Предложението на гръцките управляващи включва отстъпки по най-спорните моменти от предходните преговори – като увеличаване на данъците за заведенията за хранене и хотелите, премахване на преференции за островите и намаляване на пенсии и т.н.