Томислав Дончев: 80% от всички публични инвестиции са с евросредства

Харченето на 1 млн. евро още не означава, че сме направили нещо добро, призна вицепремиерът

19.06.2015 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: 80% от всички публични инвестиции са с евросредства

80% от всички публични инвестиции в страната са били направени със средства от еврофондовете, съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е управлението на европейските средства.

„Ефектът от парите е бърз и краткотраен“, посочи още той и допълни, че по тази причина правителството готви методика, чрез която да измерва ефектът от направените инвестиции в дългосрочен план, пише Investor.bg.

Методиката се разработва от Министерството на финансите и ще бъде представена до края на месеца, каза Дончев в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров относно това как се оценяват ефектите от усвояването на европейските средства.

„Харченето на 1 млн. евро още не означава, че сме сторили нещо добро“, призна Томислав Дончев. В последните месеци ефектът от европейските средства се повишава, допълни обаче той. Причината е застъпването на двата програмни периода и опитите за ускорено усвояване на европейски средства.

Мартин Димитров препоръча правителството да изготви анализ какво би се случило с българската икономика, ако европейските средства бъдат спрени. По негови думи постигнатите резултати трябва да бъдат сравнявани не само със стари периоди за страната, а и с постигнатите резултати от усвоени средства в други държави от общността.

Така ще бъде постигната по-голяма обективност на оценката и ще има постоянно действащ критерий как страната усвоява европейските средства.

Томислав Дончев посочи, че такова сравнение може да бъде направено, ако държавите използват сходна методология. Подобни на нашата методология използват една трета от държавите в ЕС, така че е възможно подобно предложение да бъде реализирано, дори и да има известни отклонения, допълни още вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че моделът, по който ще бъдат оценявани ефектите от европейските средства, ще анализира какво би се случило с българската икономика, ако няма европейски фондове.