Саудитците имат нужда от експертиза и анализи в петролния сектор

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group

12.06.2015 | 11:31
Саудитците имат нужда от експертиза и анализи в петролния сектор

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group коментира геополитическия риск на петролния пазар и как е оценяван. Джейн Фоли, старши FX анализатор Rabobank анализира отражението на цената на петрола на Еврозоната. Сфакиянакис и Фоли говорят в студиото в Лондон на Bloomberg с Анна Едуардс и Гай Джонсън на 11 юни 2015.

 

ОПЕК произвежда петрол, саудитците - особено - все едно е дошъл краят на света. Според отчетите на ОПЕК от 10 юни добивите са рекордни. На този фон, на фона на глобалната икономика в момента, накъде отива цената на петрола, какво искат саудитците?

Още по темата

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group: Саудитците искат да запазят пазарен дял, няма съмнение и досега с усхе. Петролът скочи от 40 на 60 долара и смятам, че за тази година ще се задържи около 60-65 долара за барел, може леко да се повиши във второто полугодие. През 2016-2017 цената ще продължи да расте до 70-80 долара за барел.

Смятам, че саудитците имат право да се опитват да задържат пазарен дял. Северна Америка не е пазар, в който могат да продължават заради шистовия петрол. Но определено това е по-добра политика от това, което направиха през 80-те, когато намалиха производството и това предизвика срив на цените - от 30 на 10 долара за барел.

 

И друго става на саудитския пазар, нали? Той се отваря за чужди инвеститори на 15 юни 2015. Тук не става дума само за долари, нали? А за получаване на експертиза.

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group: Точно така. На тях всъщност капитали не им трябват. Саудитският капиталов пазар е с капитализация от около 5-6 млрд долара, по-голям е от Русия, Индонезия. Те искат експертиза, опит, прозрачност, управление, проучвания от международни компании, които ще бъдат базирани при тях.

Капитал си имат. Трябват им знания и добри практики.

 

Преди малко говорихме за MERS. Корейците намаляват цените заради този вирус. Неговият произход е в страните от сътрудничеството в Персийския залив /GCC/. Това се знае за произхода му. Как се отразява той на саудитската икономика? Корейците се тревожат много и вземат мащабни мерки, за да не се отрази на тяхната икономика. Има ли някакъв ефект в региона?

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group: Не точно. Е, това е опасно нещо, но няма същия ефект, който се опасявахме, че ще има, че ще се отрази негативно на тези икономики. Икономиките се справят много добре. Например  Саудитска Арабия харчи над 150 млрд долара годишно за инфраструктура. Това е много важно. Ефектът е повече или по-малко такъв, какъвто очаквахме.

 

Значи саудитците искат експертиза и проучвания. Какъв е вашият интерес, когато гледате саудитските инвестиции? Интересувате ли се от купуване в растящата средна класа на Саудитска Арабия? Или от инфраструктурни проекти? Кое ви интригува?

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group: Нещо повече от петрол. Хората мислят, че Саудитска Арабия е само петрол. Аз винаги им казвам, че тук има много потребителски и ритейл истории, здравеопазване. Хората обичат да се хранят и да се грижат за тях. Саудитска Арабия има нужда много от здравни услуги, от частни клиники и болници.

Растящата средна класа е много важна. Саудитска Арабия има брутен доход на глава от населението от над 25 000 долара. И са около 30 млн души. Много голяма покупателна способност, заради която страната не е само петрол.

 

Още по темата

Да говорим обаче за петрола. Джейн, говорихме много за централните банки и валутните им политики. Ако претеглите цената на петрола спрямо валутната политика, какво бихте казали? Кое има по-голям ефект по света?

Джейн Фоли, старши FX анализатор Rabobank: Трудно е да се каже в този момент. Но трябва да се има предвид, че цената на петрола е ниска и че имаме стимули. Например развиващите се икономики - виждаме рефлация в последните няколко месеца. Голяма част от това се дължи на евтиния петрол. Трудно е да сме сигурни. Има много въпросителни около QE. Колко е ефективен? Как се отразява? Трудно е да сме сигурни, но в Европа рефлацията трябва да е свързана отчасти с ниската цена на петрола и отчасти със слабото евро. По-слабо отпреди година.

Това може да е основанието за рефлацията в Еврозоната и в много други части на света.

 

И това се дължи на QE на ЕЦБ - смятате, че и петролът се прибавя?

Джейн Фоли, старши FX анализатор Rabobank: Да. Това е доста тревожно. Вижте инфлацията в Еврозоната. Тя е малко по-висока. Пазарите очакваха да е така, както и ЕЦБ. И това се случи. Но вижте какво я предизвиква? Това, че се очаква цената на петрола да е по-висока, отколкото преди година в края на годината.

Това надува инфлацията, тя е предизвикана от разходите, а не от търсенето. Доста тревожно. Това означава, че реалният свободен доход на хората всъщност ще бъде по-малък в края на годината в сравнение с миналата. Това не е много добре.

 

Джон, какви са възможностите? Регионът води много агресивна война в момента. Не отразяваме много, но тази война има много фронтове - Сирия, Ирак, Ислямска държава. И като гледаме конфликта, който в известен смисъл се води от саудитците, като гледаме какъв ефект има върху петрола, трябва ли да ги свързвам? Да се тревожа ли? За значително повишение на петрола?

Още по темата

Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group: Това е интересен въпрос, защото геополитическата премия върху петрола изчезна. Сякаш никога не е съществувала. Някой път се чудя какво се случи с геополитическата премия преди няколко години. Изненадана съм, че петролът не поскъпва въпреки всички това, за което говорите. Имайки предвид Ирак, безредиците в Сирия, както и кампанията срещу Йемен. Има геополитически риск. От друга страна имаме Иран и ядрения договор, който ще бъде подписан скоро. Така че има опасения и от тяхното производство, което скоро ще се появи на пазара, в срок от 6 до 12 месеца. Бих казал, че трябва да се обръща внимание на това, но пазарите са по-важни. Пазарите май не обръщат внимание на това, което се случва в Близкия Изток. Те вероятно го подценяват, а не го оценяват.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма