Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу Amazon

Ще бъдат разследвани определени точки от договори с издатели, които биха могли да пречат в конкуренцията с други онлайн търговци

11.06.2015 | 15:06 Редактор: Мариета Иванова
Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу Amazon

Европейската комисия започна антимонополно разследване спрямо  Amazon, съобщава ТАСС, позовавайки се на прессъобщение от Европейската комисия.

„Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу Amazon. В частност, ЕК ще разследва определени точки, включени в договори на Amazon с издатели, които могат да пречат на конкурентоспособността на други онлайн търговци,“ посочват от ЕК.

В началото на годината американското издание The Wall Street Journal писа, че ЕК подозира, че компанията за онлайн търговия Amazon е получила незаконна финансова помощ в Люксембург.

По информация на изданието Европейската комисия предварително е излязла с решение, че данъчните стимули, предоставени от Люксембург на Amazon, нарушават законодателството на ЕС.

Делото около неспазването на данъчните правила започна през 2003 година, когато антимонополният регулатор на ЕС заподозря дъщерната фирма на Amazon EU Sarl  в това, че компанията плаща данък чрез трансферно ценообразуване.

Схемата дава възможност за преразпределение на общата печалба от лица в полза на лица, които се намират в държави с по-ниски данъчни ставки, отбелязва ТАСС.

По -този начин се намалява облагаемата печалба на  Amazon EU Sarl, което осигурява икономическо преимущество на компанията майка – Amazon.

Тогава Amazon и финансовото министерство на Люксембург отрекоха, че на компанията е била предоставен специален данъчен режим.