Гръцки министър: Гърция не може да си позволи да плати на МВФ през юни

Четирите плащания към МВФ през юни възлизат на 1,6 милиарда евро

24.05.2015 | 14:34 Редактор: Георги Стоянов
Гръцки министър: Гърция не може да си позволи да плати на МВФ през юни

Гърция не може да плати на Международния валутен фонд на 5 юни, тъй като няма пари, заяви гръцкият министър на вътрешните работи, цитиран от BBC.

„Четирите плащания към МВФ през юни възлизат на 1,6 милиарда евро. Тези пари няма да бъдат платени и въобще, ние не разполагаме с такава сума”, коментира Никос Воцис пред гръцка телевизия.  

Още по темата

Гърция трябва да постигне споразумение с МВФ и ЕС, за да получи последния транш по спасителната си програма.

Междувременно гръцкият финансов министър коментира, че в преговорите е постигнат прогрес.

Янис Варуфакис посочва, че Гърция се е потрудила усърдно, за да изпълни своята част от сделката и че сега е ред на кредиторите да направят същото.

„Гърция извърши огромни стъпки, за да постигне сделка”, коментира той.

„Сега е време институциите да направят същото. Ние сме извървели три четвърти от пътя. Те трябва да извървят останалата четвърт”, допълва той.

Ако Гърция не успее да извърши плащането на 5 юни, това означава, че страната ще фалира и вероятно ще трябва да излезе от еврозоната.

„Това би било катастрофа за всички”, казва Варуфакис.

„Ще е катастрофа най-вече за социалната икономика в Гърция, но също така ще е и началото на края за валутния съюз. След като веднъж дадете повод на хората, на инвеститорите да осъзнаят, че идеята за еврото не е необратима, въпрос на време е преди цялата система да започне да се разпада”, изтъква Варуфакис.

Общите плащания на Гърция през юни са за 6,74 милиарда евро, през юли - за 5,95 милиарда, през август възлизат на 4,38 милиарда.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Сгрешената европейска парична система нанася пореден болезнен удар.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове. Сигнализирай за неуместен коментар