Борисов: Усвояването на евросредства ще е над 90%

Премиерът е убеден, че до края на 2015 България ще е част от Шенген

19.05.2015 | 14:31 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Усвояването на евросредства ще е над 90%

Ще изпълним обещанието си усвояването на еврофондове да е над 90 процента, заяви по време на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете 2015 -2020" премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.  Той заяви още, че очаква на 19 май Европейската комисия да одобри Програмата за развитие на селските райони.

Деветте пътя към еврофондовете 2015 -2020” е част от кампанията на вестниците "24 часа" и "Труд", в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ, Министерството на икономиката и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия в България. Bulgaria On Air е медиен партньор на събитието.

По време на събитието Борисов посочи, че финансовите корекции към фирмите, които не изпълняват условията при усвояване на парите от еврофондовете, са много тежки, но имат дисциплиниращ ефект.

Правителството подкрепя предлаганите реформи в съдебната пенсионната и здравната система, каза Борисов.
Той посочи още, че е убеден, че в края на 2015 година България трябва да влезе в Шенген през въздушните ни граници, защото това е важно за туризма.

Борисов изрази надежда, че до 20 май ще бъде постигнато споразумение със социалните партньори за пенсионната реформа, която след това да бъде внесена за гласуване в парламента.

Съдебната реформа е изключително важна и за обикновените хора и за фирмите, които търсят правата си. Усещането за справедливост е много важно за инвестициите, стоим зад това, което сме предложили и ще направим всичко възможно то да влезе в сила. Същото се отнася и за здравната реформа. През последните няколко години в тази система влязоха над 12 млрд. лева. Искам да знаете, че и тук парламентарната група ще подкрепи, това което министърът на здравеопазването Москов предложи. Единствената ми молба е Москов да се срещне със синдикатите и работодателите и да обсъди проблемите, така както стана с предложенията за пенсионна и съдебната реформа”, заяви премиерът.

Борисов изтъкна важността от стабилност в страната за привличане на инвестиции, като изтъкна като контра пример протестите срещу правителството в Македония.

„България е хубава страна и за радост на всички нас ще има повече инвестиции. Има моментни слабости, макар че и с това се спекулира и затова използваме тези срещи да си сверяваме часовника”, каза Борисов. Той добави че има проект за развитие на електронното управление, който скоро ще бъде приет и ще спести много пари и време на хората и на бизнеса.

"За четири месеца над един милиард лева само с моята воля са събрани в държавата. Освен с хеликоптер има и камили, коне, може и пеша да се тръгне за Разград, но за 8 - 9 часа мога да свърша много повече работа," каза Борисов по повод публикациите в медиите, че използвал хеликоптер за откриване на нова трибуна на стадиона на "Лудогорец" в Разград в края на миналата седмица.

„За 2900 лева, /колкото според МС струва, полетът до Разград/ пестим 10 часа път,” заяви Борисов. – „Този хеликоптер е за това - да се пести време и да покажем на обществото в Разград, че подпомагаме инвестициите,” коментира Борисов. По думите му обаче, били прави тези, който казват: "Прави добро, да изядеш дърво". – „Ще намеря начин да ги върна тези пари към отряда,” заяви премиерът. Той допълни още: „Всеки ден до 22.00 - 23.00 часа работим и сме уморени. Забранил съм кетъринга, освен вода на самолетите няма нищо друго" добави премиерът.

„Голям интерес има към инвестиции от Арабския свят. Те са заделили 100 милиарда долара за спортни съоръжения и наши фирми могат да участват,” заяви Борисов. – „Там се търсят и хора в
управлението на полети. В бизнеса най-важното е да има пазар, а там той е огромен. Във високите технологии и иновациите също има огромен интерес,” коментира още премиерът.