ИПИ: Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове

С премахването на митата между САЩ и ЕС ще се облекчат българските износители

28.04.2015 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
ИПИ: Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове

През последните години износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове. Това заяви  Десислава Николова, икономист от ИПИ за радио "Фокус". По думите й, анализ на потенциалните икономически ефекти от Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции показва, че американският пазар става все по-важен за българските стоки. 

"През 2013-2014 година той достига около 600 млн. лева, по отношение износа на стоки, а други около 300 млн. долара са износ на услуги, т.е. това са още около 450 млн. лева износ на услуги. В последните години България се включва все по-активно в т.нар. вериги на предлагането. Български фирми стават доставчици и поддоставчици на големи европейски производители, като изнасяме за Европа различни суровини и компоненти, а те се включват в крайни продукти, които се продават включително и на американския пазар." - обясни икономистът.

Общата стойност на целия износ на България за американския пазар е около 900 млн. долара, което говори за бързо растящ и динамичен пазар за българския износ, допълни Николова. Според нея с премахването на митата между САЩ и ЕС ще се облекчат българските износители.

Двете най-големи пера в износа на България за САЩ, които заемат близо 30% от износа, са машините и електрическото и електронно оборудване. И двете продуктуви групи бележат висок ръст през последните 5 години – около 30% годишно, пише ИПИ. Около ¾ от износа на стоки от България за САЩ е високо конкурентен, т.е. с Индекс на разкритите сравнителни предимства над единица. 

По оценка на ИПИ, непрекият износ на стоки от България за САЩ посредством веригите на предлагането възлиза на около 200 млн. долара. Ако тази сума се добави към стойността на прекия износ на стоки от България за САЩ, който за 2013 г. е около 400 млн. долара, то целият износ на стоки от България за САЩ достига около 600 млн. долара. Към износа на стоки трябва да се добави и износът на услуги за около 300 млн. долара (за 2013 г.). По този начин целият износ на България от САЩ достига около 900 млн. долара или около 1,6 млрд. лева.

Някои от основните износители на стоки и услуги от България за САЩ са американски инвеститори в България. САЩ са 9-тият най-голям инвеститор в България според данните за кумулативните преки чужди инвестиции в страната за периода от 1996 до 2014 година. За този период американски компании са инвестирали около 1,5 млрд. евро бруто в България, което представлява 3,4% от всички ПЧИ за периода. 

Голяма част от американските инвестиции в България са в сферата на високите технологии, електрониката и компютърните услуги. През последните години навлязоха и по-малки американски фирми за разработка на софтуер на българския пазар, като част от разработваните продукти се изнасят обратно за САЩ. Тези инвестиции стоят и зад резкия ръст на износа на компютърни услуги (разработка на софтуер), който вече достига над 40% от общия износ на услуги от България за американския пазар, пише ИПИ.