Планът Юнкер ще насърчава частни инвестиции в рискови проекти

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен представи европейския план пред бизнеса у нас, инвеститори, народни представители и дипломати

16.04.2015 | 13:00 Редактор: Мариета Иванова
Планът Юнкер ще насърчава частни инвестиции в рискови проекти

С Плана "Юнкер" искаме да насърчим частните предприемачи в ЕС, да им помогнем да инвестират в рискови проекти, които да раздвижат икономиката на Европа. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен пред участниците в конференцията "Инвестиционен тласък за Европа", организирана в сътрудничество с Министерството на икономиката, предава БТА.

Катайнен представи Инвестиционния план за Европа пред бизнеса, инвеститори, народни представители и дипломати. В срещата участваха вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, както и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

За участие в Инвестиционния план не е нужно вашият проект да бъде одобряван от правителството - ако е добър, може още днес следобед да го изпратите на мейла на Европейската инвестиционна банка. Там има подготвени експерти, които ще го разгледат и ще ви помогнат да го осъществите, каза Юрки Катайнен.

Планът "Юнкер" не е грантова схема, с която се подаряват пари и не е насочен към изцяло публични инвестиции, посочи еврокомисарят.  - „Ние минахме през икономическа криза - време, свързано с големи затруднения за публичните финанси, с недостиг на инвестиции. Със заложените в плана 315 милиарда евро ЕС очаква да подобри дълготрайно потенциала за икономическо развитие“, коментира още комисарят.

"Искаме да избегнем момента, в който държавите членки на Европейския съюз ще харчат парите на данъкоплатците за повече инвестиции. Проблемът е, че в Европа липсва ликвидност, а частните пари не отиват в реалната икономика", подчерта Катайнен. - "Ние не увеличихме публичния дълг, направихме предложения, които да мобилизират частните пари. Планът "Юнкер" включва Европейският фонд за инвестиции, както и поредица от инфраструктурни проекти, изпълнявани заедно от публичния и частния сектор. Според заместник-председателя на ЕК най-важната задача на плана е задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар на ЕС. Пазарът в САЩ е отличен за малките и средни предприятия и може да е пример за Европейския съюз как да се създадат условия за работа на предприемачите", посочи Катайнен.

Според него най-важните предпоставки за развитие на икономиката са образованието и по-точно подготвеността на преподавателите, развитието на духа на предприемачество, както нулевата толерантност към корупцията. Хората, които планират да инвестират стотици милиони евро в проекти, трябва да са сигурни в безпристрастността на съда, в институциите, заяви той.

Вицепремиерът Меглена Кунева посочи, че от политическа гледна точка в плана "Юнкер" се върви към общество на включването и към пряка икономическа демокрация в ЕС. През плана "Юнкер" искаме да събудим частния бизнес в Европа, каза Кунева.

Целта ни е с парите от плана "Юнкер" да накараме бизнесът да се раздвижи и инвестира, каза вицепремиерът Томислав Дончев. - „Ако някой проект може да се финансира по друг начин, то нека това да не става с пари от ЕС от държавата“, коментира той.

Министър Лукарски посочи пред участниците в срещата, че малките и средните фирми в България са 99,8 на сто от общия брой в страната, те създават 75 процента от заетостта / 1,3 млн. души/ и генерират 60 процента от добавената стойност в икономиката. Министърът очерта и приоритетите на оперативна програма "Инвестиции и конкурентоспособност" в България.