Кунева: България и Румъния могат да получат финансиране по плана Юнкер

Важен знак за Европа е усилието за общи икономически проекти между България и Румъния

17.01.2015 | 14:06 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: България и Румъния могат да получат финансиране по плана Юнкер

България и Румъния могат да получат финансиране по плана "Юнкер", ако кандидатстват с добри общи проекти. Това заяви в Русе вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя коментира, че с премиера Виктор Понта са обсъдили идеи в областта на енергетиката и инфраструктурата, като Румъния предлага следните възможности -  2 нови моста на Дунав с прилежаща инфраструктура на Силистра-Кълараш и Никопол-Турну Магуреле, проект за подобряване на навигацията по река Дунав, съоръжение за добив на хидроенергия с допълнително компоненти за предотвратяване на наводнения по реката и вертикален газов коридор юг-север.

Румъния отправи покана на междуправителствено заседание между двете държави в рамките на месец и половина, на което да бъдат обсъдени вече конкретни проект, посочи Кунева. По думите й предложенията ще бъдат детайлно обсъдени.

Двете страни могат да действат като мотор на региона, ако обединят усилия, коментира вицепремиерът. Тя допълни, че ако Гърция имаше правителство в момента, е щяла да направи посещение и там.

Планът Юнкер не трябва да замести кохезионната полика на ЕС, смята лидерът на ДБГ. 

България трябва да използва добрия пример на северната ни съседка в борбата с корупцията, като създаде аналогични на нейните структури със сходни правомощия, заяви вицепремиерът. Според нея политиката в антикорупцията не се прави от страхливци. Условия за успех на тези органи са независимостта от политически натиск, устойчивостта им на атаки и обществената подкрепа, допълни тя.