Глобалното търсене на петрол ще се повиши: Джонатан Барат

09.03.2015 | 13:33
Глобалното търсене на петрол ще се повиши: Джонатан Барат

Доларът стигна нов 11-годишен връх спрямо валутната кошница. Американските петролни запаси са на рекордно високо ниво. Американският суров петрол падна до 40 долара за барел. Брент се насочи към 59 долара за барел към 12ч. на обед на 9 март 2015.

Производителите на петрол от ОПЕК заложиха на ненамаляването на производството, въпреки свръхпредлагането в много части на света, избирайки да защитават пазарния си дял, вместо да подкрепят цените на петрола.

Ген. секретар на ОПЕК Абдула Ал-Бадри каза, че групата не бива да намалява производството, "за да субсидира" скъпия шистов петрол, който се произвежда в големи количества в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Цените на петрола паднаха с 60% между юни 2014 и януари 2015, но възстановиха над една трета между януари и февруари 2015 заради смущенията в доставките в Близкия Изток, силното зимно търсене и високите маржове на рафинериите.

 

На 8 март 2015 Ал Бадри каза, че страните-износителки не бива да намаляват производството.

Ал Бадри направи забележката на конференция в Бахрейн.

"ОПЕК не може да субсидира друг източник на енергия -- ако намалим производството през ноември, ще намалим през януари. Ще намалим през декември. Може би ще намалим още 4-5г. Не можем постоянно да намаляваме производството" - каза той.Според Ал Бадри "истинската картина" на пазара няма да е ясна преди края на юни, добавяйки, че няма съмнение, че пазарите ще се балансират през втората половина на 2015.

 

 

Още по темата

Коментар от Сидни на Джонатан Барат, главен анализатор Ayers Alliance Securities за Енджи Лау от Bloomebrg TV Хонконг в предаването "First Up" на 9 март 2015.


Вярвате ли на ОПЕК, като казват, че търсенето ще се повиши с над 1 млн барела дневно в близките месеци? Това е доста оптимистично за глобалната икономика. Съгласен ли сте?

Вижте Саудитска Арабия. Те повишиха бенчмарк цената си с долар само преди седмица.

Да, аз съм съгласен. Глобалната икономика ще започне да се повишава и търсенето ще поеме нагоре.

Припомнете си, че петролът спадна с 50%. Това е огромен стимул за много икономики. Така че в резултат на това би трябвало търсенето да се повиши.

 

Мислите, че ще спрат да складират така, както правеха, когато паднаха цените на желязната руда? Китай ще продължили да го прави?  

Вече започваме да виждаме.

Например особено при желязната руда - износът от Австралия има ръст от 0,3% само за февруари. Това е 42% ръст на годишна база.

Всички тези суровини, както и желязната руда отиват някъде. Вероятно се складират.

Трябва да следим и медта например. Премиумът започна да се повишава. Особено в Китай.

Така че сривът в суровините Китай използва в своя полза. Това ще им позволи да компенсират част от спада в БВП.

 

Япония иска да рестартира ядрените си реактори на фона на енергийните цени в страната. Как ще отрази това според вас?

Това е труден въпрос.

Това е икономика, която разчита на внос на енергия, за да стимулира собственото си стопанство.

Ядрената енергетика работеше много добре преди проблемите.

Смятам, че дебатът ще продължи.

Ако Япония в момента може да стигне до тези евтини ресурси и ги ползва правилно, определено може да подкрепи собствения си ръст.

 

Накъде мислите отива петролът? Стигнахме ли вече дъното? Особено след като търсенето отново се връща нагоре?

Бих искал да мисля така. Ако гледаме цялостния спад на икономиката при нас.

Петролът се движи между 48 и 52 долара за барел. Технически изглежда доста добре. Затова бих искал да си мисля, че каквато и да е причината той ще се запази на тези нива. Смятам, че ще видим после и ръст в цените.

Няма да е изненада, ако се върне на 50-55 долара в близките месеци.

Вижте целия коментар във видеото.