Перспективите пред европейската икономика се подобряват, отчитат от ЕК

За първи път от 2007 насам всички страни-членки от ЕС ще отбележат ръст, сочи зимната прогноза на Комисията

05.02.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Перспективите пред европейската икономика се подобряват, отчитат от ЕК

Зимната икономическа прогноза на Европейската комисия показва, че за първи път от 2007  насам се очаква всички държави-членки на Европейския съюз да отбележат икономически растеж през 2015.

Очакваният икономически ръст за България през 2015 г. е 0.8%, а за 2016 - 1%. Безработицата в страната се очаква плавно да намалява – от 11.7% за миналата година до 10.9% през 2015и да достигне 10.4% през 2016, отбелязват от ЕК.

Предвижда се в течение на годината икономическата активност в ЕС и еврозоната да нарасне умерено, а през 2016 г. да се засили допълнително.

Съгласно прогнозите растежът през тази година ще се повиши до 1,7 % за целия ЕС и до 1,3 % за еврозоната. През 2016 г. се очаква годишният растеж да достигне съответно 2,1 % и 1,9 % благодарение на по-високото вътрешно и външно търсене, експанзионистичната парична политика и неутралната като цяло фискална политика.

Сред факторите, оказващи положително влияние върху европейската икономика са понижаващи се цени на петрола, обезценяването на еврото и обявената политика от ЕЦБ на увеличаване на паричната маса.

„Днес икономическите перспективи пред Европа са малко по-добри в сравнение с времето, когато представихме предишните си прогнози,“ отбелязва Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. - „Спадът на цените на нефта и по-евтиното евро се отразяват благоприятно на икономиката на ЕС. Същевременно Планът за инвестиции за Европа и неотдавнашните важни решения на ЕЦБ ще осигурят по-ефективна подкрепа за реформите и разумната фискална политика. Все пак, ни очаква още много и нелека работа, за да можем да осигурим работните места, от които имат нужда милиони европейци.“

От Европейската комисия подчертават още, че макар и различни прогнози за отделните страни-членки тенденцията е за всички да има положителен темп на ръст през 2015.

Разликите във възстановяването на отделните страни вероятно ще се запазят, отчитат от ЕК.

„Това отчасти се дължи на различния напредък на държавите-членки при намаляването на задлъжнялостта на банките, публичния сектор и частните предприятия. Положителният ефект на ниските цени на нефта върху растежа също ще се различава според съотношението на използваните енергоизточници във всяка страна“, прогнозират от Комисията.
Нерестриктивните парични условия може да окажат по-силно благоприятно въздействие в държавите, в които условията за финансиране са рестриктивни.

Благоприятното влияние на обезценката на еврото върху износа ще зависи от търговската ориентация и специализацията на всяка страна. Като цяло се очаква значителните разлики между държавите членки по отношение на темповете на растеж да се запазят и през 2015 г. — от 0,2 % (Хърватия) до 3,5 % (Ирландия).

Очаква се инфлацията да намалее още, преди да нарасне през 2016 г.

Продължава тенденцията към ниска инфлация. В повечето държави членки инфлацията временно бе отрицателна през декември поради резкия спад на цените на енергоносителите. Предвижда се инфлацията да остане ниска през 2015 г. в резултат на ниските цени на основните суровини. От средата на 2015 г. и през 2016 г. се очаква повишение на инфлацията поради постепенното засилване на икономическата активност, нарастването на заплатите и намаляването на неизползвания стопански потенциал. Според прогнозата инфлацията в ЕС ще бъде 0,2 % през 2015 г. и 1,4 % през 2016 г. За еврозоната се предвижда инфлация от -0,1 % за текущата година и 1,3 % през 2016 г.

Процесът на създаване на работни места се засилва, но безработицата намалява бавно

С ускоряването на икономическия растеж процесът на създаване на работни места също ще се засилва -нещо, което се наблюдаваше още през изминалата година, при ниско начално равнище. Състоянието на пазарите на труда би трябвало да се подобри към края на прогнозния период. Предвижда се обаче икономическият растеж да бъде недостатъчен за по-съществено подобрение. Очаква се през 2015 г. равнището на безработицата да спадне до 9,8 % в ЕС и 11,2 % в еврозоната. Според предвижданията реформите на пазара на труда, предприети през последните години, ще продължат да дават резултати и ще спомогнат за допълнително намаляване на процента на безработица през 2016 г.

Продължава намалението на бюджетните дефицити

Дефицитите по консолидираните държавни бюджети продължават да спадат, но сега фискалната политика е неутрална. Според прогнозите през следващите две години ще се запази тенденцията към намаление на съотношенията на дефицита към БВП. Очаква се в ЕС тези съотношения да спаднат до 2,6 % през тази година (от 3,0 % през 2014 г.) и 2,2 % през 2016 г. За еврозоната прогнозите са за дефицит от 2,2 % от БВП през 2015 г. и 1,9 % от БВП през 2016 г. За ЕС като цяло през 2014 г. съотношението на дълга към БВП е достигнало върховата стойност от 88,4 % според предварителните данни. За еврозоната се очаква това съотношение да се увеличи до 94,4 % тази година, след което да намалее.

Нараснала е несигурността

Като цяло несигурността, свързана със сегашните икономически перспективи, е нараснала. Увеличили са се рисковете от надценяване по някои показатели, но са се появили и благоприятни фактори. Това се дължи на геополитическото напрежение, възвърналата се нестабилност на финансовите пазари във връзка с провеждането на различна парична политика в големите икономики и непълното изпълнение на структурните реформи. Един продължителен период с много ниска или отрицателна инфлация също би повлиял неблагоприятно върху изгледите за растежа. Под въздействието на някои от благоприятните фактори растежът в ЕС и на световно равнище би могъл да се увеличи повече от предвижданото в резултат на ниските цени на енергоносителите.