Експерти искат връщането на електронните фишове

Да се възстановят електронните фишове и да се облекчи процедурата по събиране на глоби. За това настояват от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

18.01.2015 | 18:06 Редактор: Кремена Кръстева
Експерти искат връщането на електронните фишове

Да се възстанови електронният фиш за глоба, както и да се въведат мобилни камери когато пътна полиция спира шофьори за проверка. За това настоя Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Вече има внесени такива предложения за промени в закона за движение по пътищата. Те да бъдат приети по-скоро, заяви председателят на Асоциацията Владимир Тодоров.

Строги наказания за неправоспособните шофьори искат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.Една от тях например е конфискуване на автомобила.

България е в челната петица на държавите в ЕС с най-много загинали при пътно-транспортни произшествия. През изтеклата година се обърна една доскоро положителна тенденция - от четири години насам жертвите от катастрофи намаляваха. През 2014-а жертвите на пътя нараснаха в сравнение с 2013 година.

Според Тодоров у нас трябва да бъде въведена системата, която действа в 18 европейски държави, а именно схема, по която изрядните шофьори плащат по-ниска гражданска отговорност и обратно. И в други отношения България е далеч от европейската практика . В държави като Франция, Италия и Германия при смъртни случаи да плащат суми например от 1 млн. евро, а тук - 100 000 евро. Причината, че у нас въз основа на съдебни решения цената на живота излиза че е твърде ниска.

Повече по темата вижте в репортажа на Кремена Кръстева.