120 полицейски автомобила ще имат камери до два месеца

Целта е да бъдат записвани всички проверки за нарушения на движението по пътищата.

11.01.2015 | 17:13 Редактор: Мариета Иванова
120 полицейски автомобила ще имат камери до два месеца

120 полицейски автомобила ще имат камери до два месеца, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на пресконференция, предаде БТА. В София ще работят 15 от тях.

Целта е да бъдат записвани всички проверки за нарушения на движението по пътищата.

Патрулите ще бъдат снабдени с по три камери и по два безжични микрофона.

Записът от проверката ще се съхранява до 30 дни, а достъп до него ще имат само специално оторизирани служители на МВР, за да се избегне манипулацията му от патрулиращите екипи.

Предстои да бъде въведена и система, която позволява следенето на екипите в реално време чрез видео наблюдение от контролиращ орган.

Автомобилите ще бъдат снабдени и с паник бутон, който позволяват на екипа да сигнализира на колегите си при възникнала ситуация.
Към момента с подобна техника работят 20 автомобила в страната.

Министър Вучков коментира, че нововъведената система за пътен контрол показва положителни резултати и няма да отстъпи от позицията си, че проверки на пътната безопасност трябва да се извършват само в условията на видео заснемане.

През миналата година в страната са загинали 658 човека при пътни произшествия, съобщиха от МВР. Ранените са били 8631.
Тежките катастрофи са били 7100. Основната причина за  произшествията е несъобразената скорост и затова 50 процента от дейността на пътните полицаи трябва да е насочена към контрола на скоростта, посочиха от министерството.