Калфин: Помагаме на бизнеса, но срещу трайни работни места

8000 млади българи ще стажуват и чиракуват в предприятия

12.01.2015 | 16:26 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Помагаме на бизнеса, но срещу трайни работни места

Първата схема, с която започва новата оперативна програма, е свързана с младежката заетост. Това заяви вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика пред в. "Стандарт". По негови данни 8000 млади българи ще стажуват и чиракуват в предприятия, а наемането им ще започне до края на януари.

"Програмата осигурява за 6 месеца заплата и осигуровки, а ако стажантите бъдат наети на работа, се покриват осигуровките за още 6 месеца. Надявам се това да доведе до трайна заетост. Интересът от страна на бизнеса е много голям - 13 000 са заявените работни места. Ако схемата има успех и хората биват трайно наемани, ще я разширим. Анализът в цяла Европа показва, че най-ефективните мерки са именно стаж на работното място и стимули за работодателя да запази младия работник." - подчерта министър Калфин.

За 2015г. и 2016г. има 35 млн. лв., осигурени за стажове, но ако трябва ще се осигурят още, категоричен е министърът на труда. Той коментира, че тепърва ще се разработи програма за младежка заетост.

"Освен за стажове, ще има мерки и за трайно безработните млади хора от малките населени места, където няма работодатели. За тях ще се наложи поемане и на транспортните разходи. Не само за младежката заетост, а и за всички схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" ефектът, който ще търсим, е максимално висока трайна заетост. Затова ще се опитаме да създадем по-голям ангажимент от страна на работодателя, той да не разчита на изцяло субсидирани програми, а също да има някакво финансово участие, макар и не голямо." - коментира министър Калфин.

Фокусът е държавата да подпомогне малки и средни предприятия да наемат хора и да ги обучат, но в момента, в който тези хора вече са обучени и започнат да създават някаква стойност, няма нужда тяхната заетост да е субсидирана, подчерта министър Калфин.

/Снимка: Архив/