Григор Сариийски: Тенденцията по спад на лихвите по депозитите продължава

За да бъдат инвестирани получените от КТБ депозити, е необходима стабилност, коментира икономистът

30.12.2014 | 11:02 Редактор: Мариета Иванова
Григор Сариийски: Тенденцията по спад на лихвите по депозитите продължава

Тенденцията на понижение на лихвите по депозитите от миналата година продължава, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.  Той посочи,  

„Лихвата по левовите депозити на домакинствата към края на м. октомври 2014 г. е 3.36%. Измененията са от порядъка на около една четвърт при депозитите. При лихвите по кредитите изменението е около една осма. Това води до увеличение на лихвения спред на банките, което е напълно закономерно. При положение, че имат увеличаващи се депозити, банките се опитват да компенсират увеличените разходи за лихви по спестявания с понижението на тези лихви. Като понижават леко лихвите по кредитите и доста по-драстично тези по депозитите - увеличават спреда,“ коментира доц. Сарийски. По този начин се осъществява и печалбата на финансовите институции в момента, допълни той.  

 "Спрямо oктомври м.г. увеличението на печалбата е около 200 млн. лв. През 2013 г. печалбата е около 473 млн. лв., като изключим групата на КТБ, а към края на месец октомври 2014, печалбата е 673 млн. лв.", заяви икономистът. - „Оперативните приходи се увеличават с 290 млн. С около 90 млн. се увеличават разходите по обезценка по кредити. Така, че чисто увеличението е 200 млн., което се отразява на нетната печалба“.

Още по темата

За да бъдат инвестирани получените средства от депозитите от КТБ, е необходима стабилност, коментира още доц. Сарийски.
Самият казус с КТБ е показателен какво може се случи в тази държава, допълни той и посочи за пример поправката в Закона за депозитите, „чрез която се изключват от групата на гарантираните депозити, правото върху които е придобито след поставянето на банката под специален надзор“.

„Има един основен принцип на правото- че когато се сключва една сделка този правов ред се отнася към момента на сключването й, не към някакъв следващ момент. Един от доводите за тази поправка беше, че ще се наруши масата на несъстоятелността, при положение обаче, че все още банката не е обявена в несъстоятелност, няма дори процедура по обявяване на несъстоятелност“, коментира Сарийски.