Бюджетът за 2015 икономисва пари от работещите бедни, смятат от левицата

Финансовата стабилност като самоцел не може да бъде подкрепена от нас, отбелязват социалистите

09.12.2014 | 16:22 Редактор: Мариета Иванова
Бюджетът за 2015 икономисва пари от работещите бедни, смятат от левицата

Проектобюджетът за 2015 г. икономисва разходи от работещите бедни, които не купуват хайвер и шампанско, заявиха в декларация от парламентарната трибуна от ПГ на "БСП лява България". Социалистите отбелязаха, че не са подкрепили законопроекта за държавния бюджет на първо четене, "приет вчера по тъмна доба с гласовете на десния сектор и АБВ".

„Не го подкрепихме, защото правителството предложи политика на финансова стабилизация и консолидация с цена един милиард лихви годишно, със съкращения, водещи до безработица, заяви председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков, цитиран от БТА.

Финансовата стабилност като самоцел не може да бъде подкрепена от нас, отбеляза той.

Този бюджет разчита да икономиса разходи от групите с най-ниски доходи, от работещите бедни - хората с минимална заплата и стотиците хиляди сезонно заети, посочи Миков и добави, че на тези хора се отнема правото да възстановяват тези 408 лева годишно от данъците върху доходите.

„Става въпрос за най-бедните семейства, които не купуват хайвер и шампанско, а за които това през годината е осигуряване на хляба в буквалния, не в преносния смисъл“, отбеляза лидерът на БСП.

По думите му се замразяват общо 14 социални плащания, като посочи за пример помощите при бременност, на майките-студентки и на безработните.

Въпреки че Дянков е далече от България, бюджетът се движи в неговите разбирания за финансова стабилност, коментира  Миков.

От БСП не приемат и увеличаването на минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от 240 на 420 лв.

Този бюджет не предвижда реформа, а само съкращения, посочи лидерът на социалистите. Такава политика за нас е антисоциална, добави той. Такава дясна политика няма бъдеще и гражданите скоро ще поискат промяна, предупреди Миков.