Евгений Кънев: Още при подготовката на бюджета стана ясно, че е нереалистичен

Единственият източник на инвестиции в момента са еврофондовете и националният бюджет

14.08.2014 | 10:56 Редактор: Мариета Иванова
Евгений Кънев: Още при подготовката на бюджета стана ясно, че е нереалистичен

Още при подготовката на бюджета за тази година стана ясно, че е нереалистичен, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Евгений Кънев. Той мотивира позицията си с думите, че в година на геополитическа криза и „когато не е очаква някаква драматична промяна в инвестиционната среда, беше заложен ръст на БВП от 1.8- 2.1%“. Кънев коментира и, че в други години приходната част в бюджета е била подценявана с идеята, ако има повече постъпления, парите да бъдат изхарчени без да се търси одобрението на парламента, докато сега се случило обратното- „ знаеше се, че няма да се изпълнят приходите, но се надцениха, за да се планира по-малък бюджетен дефицит и да бъдат изхрачени разходите, които идват към тези високи приходи“. Икономистът допълни, че точно това се случва на практика – към средата на годината заложените разходи са изразходвани, докато неизпълнението на приходната част е близо 1 млрд.

Кънев коментира още, че предвид „огромните проблеми в инвестиционния климат и липсата на всякакви инвестиции“, еврофондовете и бюджетът остават единствените източници за инвестиции. Той заяви още, че  ефектът от покриването на разходите по проектите по спрените оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ от бюджета може да се разглежда от две страни. Той посочи, че не бива да се пропуска възможността да се усвоят евросредства. В същото време, ако бъдат установени нарушения при изпълнението и конкурса за обществените поръчки, средствата няма да бъдат възстановени от ЕК, коментира още Кънев.

По данни на Националната статистика се наблюдава ръст от 1.6% на БВП  за второто тримесечие на 2014 спрямо година по-рано. На тримесечна база ръстът е с 0.5 на сто.

Ръст е регистриран в индустрията и сектора на услугите, докато аграрният сектор регистрира спад. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.9%, а вносът - с 1.0%.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни данни за отделните икономически сектори.