От днес отново се изплащат средства по замразените европрограми

До възстановяване на плащанията от ЕС парите ще бъдат покривани от държавния бюджет

12.08.2014 | 17:09 Редактор: Мариета Иванова
От днес отново се изплащат средства по замразените европрограми

Oт днес се възстановява изплащането на замразените средства по Оперативните програми „Регионално развитие“ и "Околна среда", заяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след срещата и с представителите на Националното сдружение на общините в България и Камарата на строителите. Вече са постъпили искания за плащания за 188 млн. лева.  

Вицепремиерът Екатерина Захариева и финансовият министър Румен Порожанов обещаха на строители и общини, че започват да изплащат спрените пари по двете оперативни програми за „Околна среда“ и „Регионално развитие“ от държавния бюджет до възстановяване на плащанията от ЕС.

До момента дължимите суми към строителния бранш и общините достигат 3 милиарда лева.

Още следващата седмица ще са готови графиците за разплащане към общините. До спешната среща между строители и общини със служебния вицепремиер Екатерина Захариева се стига, след като браншовите организации заявиха преди седмици, че нямат повече резерв и настояват за незабавно плащане на проекти, по които има сключени договори с държавата и общините.

По данни на финансовото министерство задълженията на местните власти към строители са 180 млн. лв.

 По данни на Национално сдружение на общините в страната към фонд ФЛАГ има подадени искания за 120 млн.лв, които не се разглеждат заради спирането на ОП „Околна среда“. Екатерина Захариева заяви, че ще се търсят инструменти фондът да заработи.

Министър на околната среда и водите Светлана Жекова коментира, че по Оперативна програма „Околна среда“ също ще се извършат периодични плащания, когато се подадат документи към управляващия орган.

Подробности по темата вижте от видео файла.