Мария Йорданова: Промените в Наказателния кодекс не бива да се правят бързо и на парче

Действително случилото се през последните седмици налага да се предприемат комплексни мерки – икономически, административни и на последно място законодателни, заяви директорът на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията

02.07.2014 | 10:40 Редактор: Мариета Иванова
Мария Йорданова:  Промените в Наказателния кодекс не бива да се правят бързо и на парче

Предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс във връзка с разпространението на невярна информация относно банки и финансови институции едва ли ще се окажат много ефективни за разследване, доказване и наказване на истинските виновници при подобни ситуации, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air директорът на Правната програма

на Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова. Тя посочи, че действително случилото се през последните две седмици налага да се предприемат комплексни мерки – икономически, административни и на последно място законодателни. По думите й, въпреки многото критики към остарелия Наказателен кодекс, има много текстове, които биха могли да се използват в случая с информационните атаки срещу банките.

„Между другото по чл. 326 от гл. 10 - Престъпление срещу реда и общественото спокойствие, са повдигнати обвинения срещу задържаните лица“, посочи Йорданова.

По думите й трябва да се използва съществуващият потенциал като наказателни и административни мерки, да се направи анализ дали действат или не и чак тогава да се мисли за евентуални промени в законодателството.

Йорданова подчерта, че „БНБ като Централна банка е отговорна за финансовата стабилност и разполага с широк инструментариум  от действия за наблюдения, оценка, надзор, за това което се случва във финансовите институции и Законът за кредитните институции дава право да се налагат административни санкции и  доста високи глоби точно за разпространяване на слухове и невярна информация за банки“.

Експертът заяви още, че бързи промени и такива на парче на толкова специализиран закон като на Наказателния няма да доведат до търсения резултат.

Йорданова подчерта, че „нещо толкова отговорно не трябва да се случва за толкова кратко време“, каквито заявки бяха направени – за около две седмици.

Тя подчерта, че у нас подходът за промени и приемане на закони е обърнат и инициативата идва от народни представители, докато би трябвало да идва от Министерския съвет.

„Инициативата трябва да е от Министерски съвет, който да упражни правото си на законодателна инициатива и в случая с банките - чрез Министерство на правосъдието да се изработи проект за текст от експерти, който да мине през съгласувателна процедура през останалите държавни институции- да се види как стои през цялата система на престъпление и наказание, вместо да се криминализарт определени деяния, при това доста необмислено, защото така, както е предложен текстът няма да доведе до търсения ефект и може да доведе по-скоро до нарушаване на основни конституционни права“, коментира Йорданова.

Тя посочи, че с направеното преди ден предложение  на БНБ е твърде общо и прилагането му би могло до доведе до нарушение на правото на свободно изразяване на мнение и търсене на информация. - „Разбира се, Конституцията прави  уговорката, че тези права не бива да се прилагат срещу доброто име на другиго или срещу националната сигурност, но трябва много внимателно и балансирано да се подхожда при подобни случаи“, заяви още експертът.