БСК пита има ли необичайни по обем тегления от засегнатите от информационните атаки банки

Бизнес организация изпрати отворено писмо до отговорните институции по редица въпроси, свързани с опитите за дестабилизация на банковата система

01.07.2014 | 15:58 Редактор: Мариета Иванова
БСК пита има ли необичайни по обем тегления от засегнатите от информационните атаки банки

БСК призова редица институции, сред които БНБ, КФН, НАП, СЕМ, МВР, ДАНС, Министерството на икономиката и Прокуратурата да отоговорят н редица въпроси, породени от опитите за дестабилизиране на банковата система чрез информационни атаки от последни дни.

Ето и пълния текст отвореното писмо:

Във връзка с безпрецедентните опити за дестабилизиране на банковата система в България считаме за необходимо българските институции да отговорят на множество въпроси, които остават все още неизяснени пред обществото.
БСК, като представител на деловите среди в България, очаква информация за това:

  • Какви са резултатите от проведените „стрес тестове” на търговските банки и доколко те са надежден инструмент за обективна оценка за стабилността на оценяваните финансови институции? 
  • Има ли данни за необичайни като обем тегления от засегнатите банки на финансови средства, вкл. от страна на големи търговски и производствени предприятия (в т.ч. дружествата с държавно участие) и от физически лица? 
  • Какъв е характерът на извършените тегления от засегнатите търговски банки – дали са текущи, или са от депозитни сметки (със специално внимание върху срочните депозити)?
  • Правени ли са разпореждания към и от държавни дружества - клиенти на засегнати от злонамерените действия търговски банки, за теглене на суми в големи размери, необусловено от обичайните им търговски и производствени операции? 
  • Регистрирана ли е продажба на чуждестранна валута EUR, от страна на обменните бюра за търговия с валута в брой, по курсове, различни от определения курсов диапазон по реда на Закона за БНБ? 
  • Осъществен ли е мониторинг на публичните изказвания на политици, журналисти, експерти и други фигури с обществено влияние, провокиращи дестабилизиране на банковата и цялата финансово-икономическа система на страната?

* Ако такъв мониторинг е извършен, какви са резултатите от него и има ли установени закононарушения?

* Ако има установени нарушения, предприети ли са съответните процедури срещу виновните физически и юридически лица, в т.ч. по реда на Наказателния кодекс (чл. 107, 108а, 109, 320), Закона за кредитните институции (чл. 152а), Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (чл.6), Закона за радио и телевизия и Закона за електронните съобщения?

  • Считаме за полезно и необходимо всички действия и констатации на компетентните органи своевременно да бъдат оповестявани с цел осигуряване на прозрачност, намаляване на общественото напрежение и гарантиране на финансовата стабилност на страната.

В групата на компетентните органи включваме:

  • Българската народна банка, в качеството й на надзорен орган на банковата система,
  • Министерството на икономиката и енергетиката, като принципал на фирмите с държавно участие,
  • Националната агенция за приходите, като лицензиращ и контролиращ орган на дейността на обменните бюра за търговия с валута в брой,
  • Комисията за финансов надзор, в рамките на правомощията й по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти,
  • Съвета за електронни медии, като контролиращ и лицензиращ дейността на доставчиците на медийни услуги;
  • Правораздавателните органи – МВР, ДАНС, Прокуратура на РБ.