80 млн. лв. приходи очакват родните хотели след празнични дни

Благой Рагин: Най-голям е броят на туристите от балканските държави

04.05.2014 | 12:14 Редактор: Ирина Георгиева
80 млн. лв. приходи очакват родните хотели след празнични дни

80 млн. лв. се очаква да достигнат приходите за родните хотели след поредицата празнични дни,  сочат предварителните прогнози на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Най-голям е броят на туристите от балканските държави, заяви пред телевизия България он ер председателят на асоциацията Благой Рагин.

Резервациите за Великден и Гергьовден в Сандански и Мелник са направени още след Нова година, заявяват туроператори в Сандански. Освен приятния климат, доброто обслужване, хубавото вино също привлича много туристи от Западна Европа. В Мелник например може сам да си запечатиш бутилка вино с етикет, на който е изписано името ти.

Въпреки негативните прогнози, че кризата в Украйна няма да спре руските и украинските туристи да дойдат да се насладят на спа-услугите, заяви Мария Таушанова от Сдружение на хотелиерите и туроператорите.

"При нас идват туристи , които са с влошено здраве от Русия. Напротив увеличава се нашата популярност, определено кризата няма да повлияе на посещенията в Сандански , това са туристи, които идват ежегодно."

България вече не е известна само като морска дестинация, подчертават хотелиерите от региона.

"Лятото вече не е само море. Има много турооператири, които предлагат услуги в спа и балнео туризъм. И ние сме в вписваме там."

 Виненият туризъм набира все по-голяма популярност в най-малкия град в България – Мелник, известен най-вече със своите изби във внушителните пясъчни кули и крепостта на деспот Слав от 13 век. Тишината и хармонията привличат много французи и испанци. Според Иванка Янева, управител на хотел, през последните години има известен отлив.

"Напоследък туристът е все по-свит. Но се стараем с промоции, пакети да предлагаме различни неща."

 Лошото време през последните седмици е в плюс основно за спа-хотелите, твърдят от туристическия бранш.

Репортаж на Кремена Кръстева и Тодор Тодоров.