Хотелиерите настояват да се въведе глоба 300 евро за балконинг

През 2013г. в резултат на т.нар. балконинг са загинали няколко чуждестранни туристи

04.05.2014 | 09:39 Редактор: Ирина Георгиева
Хотелиерите настояват да се въведе глоба 300 евро за балконинг

Хотелиери в Слънчев бряг настояват държавата да въведе 300 евро глоба за скачането от балкони в хотелите в морските курорти.  Според тях полицията трябва да налага санкциите по сигнал на хотела. От бранша настояват санкцията да бъде въведена още това лято.

През 2013г. в резултат на т.нар. балконинг -скачане от балкон в басейн или прехвърляне от балкон на балкон, загинаха няколко чуждестранни туристи.  Така нареченият балконинг се практикува под въздействието на алкохол или наркотици.

Пияните младежи в Слънчев бряг от години са обичайна гледка. Миналото лято британското консулство у нас дори стартира превантивна кампания „Ваканционен махмурлук”, насочена към младите английски туристи в курорта. Заради това от бранша настояват да се увеличи и полицията по курортите. По техни думи през лятото там се събира целият престъпен контингент.

Ограничение и за така наречените "бар кроулове", настояват от бранша. Според тях през сезон 2014г. алкохолните турове след 23:00 ч. не трябва да се провеждат на открито. От години бар кроуловете рушат спокойствието в курортите. Официално сезонът в най-големия ни курорт не е открит, въпреки че в Слънчев бряг на смени до края на май ще почиват общо 6000 австрийски пенсионери.

В България банконингът струва 100 евро по-евтино от Испания, където глобата е 200-400 евро. Общинските власти в Палма де Майорка се очаква да въведат и до 600 евро глоба за туристи, разхождащи се без риза след плажа. Забраната ще обхваща центъра на града, магазини, музеи, обществен транспорт и площади.

Говорител на туристическата агенция Luxury Mallorca Holidays казва, че антисоциалното поведение е по-често срещано  в Магалуф и Пунта Балена, посещавани главно от млади германци и англичани.  В края на април млад норвежец загина при опит да скочи от балкона на хотелската си стая в Магалуф в басейна, четири етажа по-надолу, съобщава ABC.es.

Водно-балконният спорт се зароди на Ибиса и Майорка, Испания и негови привърженици са и руски и френски туристи.