Професия Татко: Как бащите възпитават децата си?

Все повече мъже се включват в активната грижа за децата, а майката е много равнопоставена на мъжа, смята психологът Лафчийска

18.11.2015 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Професия Татко: Как бащите възпитават децата си?

От Мартина Ганчева

Те са много повече от закрилници, глави на семейства и другари в игрите. В детското съзнание образът на таткото е непобедим, излъчва едновременно сила и нежност. Как мъжете възпитават децата си и какво е за тях бащинството? Има ли самотни татковци? Професия "Баща" - тема на предаването Днес на 18 ноември.

"След това, което се случи в Париж, имам страх за моите деца. Всички се страхуваме. За училищния двор, за концертната зала, за почивните дни. Нещата не отиват на добре и скоро ще се стовари и върху нас. Трябва да стоим далеч от големите градове." - сподели музикантът Искрен Пецов, провокиран от събитията в Франция.

Според музиканта син и дъщеря се възпитават по различен начин.

"С момичето е много по-лесно. Иначе е трудно да си стойностен родител. Но когато е осъзнато, няма трудности." - смята Пецов.

"Най-важното в отношенията с детето е любовта. Най-стойностното нещо в моите очи е да си родител. Аз балансирам между приятел и авторитет." - коментира PR експертът Бойко Христов.

"В българското семейство има много голяма динамика. Наблюдава се промяна в стереотипите. Мъжкият модел на реагиране, на поведение е много важен." - Давид Кюранов от Асоциация "Родители".

"Все повече мъже се включват в активната грижа за децата. Майката става много равнопоставена на мъжа." - сподели психологът Евелина Лафчийска. 

Актьорът Ованес Торосян разказа какво е да си млад баща. По думите му често възприемат него и дъщеря му по-скоро като брат и сестра.

По телефон Десислава Рангелова, която е самотна майка, разказа как съпругът й бяга от отговорност при отглеждането на сина им. 

Също по телефон Валерия Ватева, съдия в Софийския Районен Съд подчерта, че правото трябва да следва промяната в живота. 

Запазената територия на бащата е буйната, физически ориентирана игра – лудуване, гоненица, гъделичкане, подхвърляне във въздуха. А подобни действия предизвикват силни емоции. Децата се въодушевяват и развеселяват. 

При малките деца често личи физически с кого общуват. Ако са в ръцете на майката, бебета очакват спокойствие и сърдечният ритъм и дишането им се забавят. Когато обаче бащата вдигне детето, то очаква екшън – сърдечният ритъм и дишането се ускоряват. А татковците имат завидно бързи реакции. 

Недостигът на финансови средства и трудностите при оптимизиране на семейния бюджет. Това са най-честите проблеми, с които се сблъскват самотните родители в България. Те представляват 14,7% от всички домакинства у нас, показват данни на Евростат. Как родителите да организират по-добре бюджета си и да спестят пари?

Екипът на предаването Днес се спря на един празник, който се отбелязва в десетки страни по света, а именно Денят на бащата. Празникът почита бащинството и родителските глижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци и семейството празнува заедно. Денят на бащата обаче се празнува в различните страни по различен начин и по различно време. 

Годината е 1941. Ърнегст Хемингуей и третия му син Грегъри дсе още седят един до друг в пълно разбирателство. Писателят много иска дъщери. По-късно Грегъри определя трудните отношения с баща си така "Аз бях продукт на една от много емоционални катастрофи на баща си".

През 1971г. 41-годишният Клинт Истууд се фотографира с тригодишния си син Кайл. Най-малката дъщеря на известния режисьор и актьор се ражда 26 години по-късно. Истууд има 7 деца от 5 жени и обича своето "дисфункционално семейство".

Легендарният художник Пабло Пикасо никога не е играл с децата си, твърди синът му Клод. Снимките, които виждате на екрана са от 1948г. на Френската ривиера. Затова пък им разказвал увлекателни истории и им готвел. Не ги карал да рисуват, искал да бъдат освободени от всякакви образци.

Президентът на САЩ Джон Кенеди има сериозни проблеми в брака си с Джаки, но от снимките с децата му винаги лъха щастие. 

В края на предаването Днес екипът пренася зрителя в света на киното. Актьорът Матю Макконъхи губи баща си на 22 години.

"Когато едно момче загуби своя татко, то бързо се превръща в мъж. Спомням си ясно колко уравновесен се чувствах едновременно с болката от загубата. Мъката ме пречисти. Никога не погледнах на света по същия начин." - споделя Матю. 

С емоция за татко си говори и друг голям актьор Робърт Де Ниро

"Моят баща не беше лош баща, нито пък липсващ баща. Само понякога. Той много ме обичаше. Обожаваше ме. Така, както и аз обожавам децата си." - казва той. 

Иначе безброй са добрите филми, свързани с бащинството. 

В началото на предаването Днес извънредно по телефон се включи Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж. 

"В предградието Сен Дени отекнаха 6-7 силни детонации. По време антитеростичната акция е убита жена-камикадзе. 115 000 полицаи, жандармеристи и военни охраняват Франция." - информира Талева. 

Чуйте всичко това в следващото видео: