Директно

Екпертни коментари и мнения на гражданите.

Facebook: DirektnoONAIR

direktno@bulgariaonair.bg

Водещ: Димитър Абрашев

Начало: 17:50, понеделник - петък, на живо

Отново няма инсулин в аптеките

Болните са в риск
Публикувана:

От известно време пак няма достатъчно инсулин в аптеките, каза Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Тя даде за пример няколко града, където в нито една аптека няма инсулин. Проблемът може да се реши, ако бъде ограничен реекспортът. В момента, ако диабетик няма инсулин, търси през социалните мрежи или по телефон от някой, който се е запасил. Другият вариант е да си го купи от аптеката, ако го има, но на свободна цена.
 
Освен това пред болните има и друга трудност - те получават определено количество инсулин, като не е ясно дали ще им стигне.
 
Люба Костадинова, майка на двегодишно дете с диабет, разказа как много трудно в детските градини се съгласяват да приемат такива деца. Персоналът се страхува, допълни тя. Костадинова обясни, че не може да започне работа, защото й се налага да се грижи за детето си. Освен това всеки месец е нужно да ходи с него при лекар, за да получава рецепта за инсулин. Без този медикамент той може да преживее не повече от ден-два.
 
 
Коментари ( 0 )