10 аргумента да спрем цигарите

05.02.2016 | 09:41

 Всеизвестно е  твърдението,че тютюнопушенето е вредно. В студиото на предаването “Десет”  гостува  д-р Гергана Гешанова от сдружение „България без дим“, за да  покаже една малко по-различна перспектива за тютюнопушенето и всички фактори,  които променя в живота ни.

Ето какви са 10-те  аргумента да спрем цигарите според д-р Гешанова: 

1. Риск за съдовете – Никотинът е вазоконстриктор. Той атакува нашите съдове, които са и поначало доста стеснени, поради лошия начин на хранене. Никотинът стеснява съдовете ни допълнително и това води до по-голям риск от инфаркти и инсулти. Също така той влияе както на съдовете, така и на кожата и гласа ни. 
2. Риск за белите дробове – Те са втори таргетен орган и страдат много, защото веществата в тютюневия дим блокират първо еластичните им сили, а оттам се появява и затрудненото дишане. Развива се така нареченият емфизем. Друго нещо, което засяга белите дробове, е появата на възпаление, което е причина за ужасната кашлица. 
3. Риск от ракови заболявания – Доказано е, че част от тях са провокирани от тютюнопушенето. 80/90 % от болните с рак на белите дробове са пушачи. И не само рак на белия дроб, а също на пикочния мехур, панкреаса и други. Има всякакви локализации. 
4. Риск за общото здраве – Никотинът е определен като отрова. Една бъдеща майка, да дава отрова на плода, е егоистично удовлетворяване на собствените нужди. 
5. Риск за околните – Пасивното пушене, не е само вдишването на дима. Пасивният пушач, в някои случаи, поема повече отрова от пушача. Не само дима, но и пепелта, която пада на земята, отделя вредни частици, които се поемат също от пасивния пушач.
6. Лоша миризма – Напълно възможно е дори да изпуснем любовта на живота си, заради тютюнопушенето и по-точно, заради лошата миризма. Дори децата се дърпат с отвращение при усещане на никотинова миризма.
7. Зависимост – Изключително високо е нивото на пристрастяване към никотина, затова и отказването е толкова трудно. 
8. Загуба на пари – Само за 1 година, ако пушим по кутия на ден, харчим приблизително 1 800 лв.Даваме си сметка за огромните разходи, но понякога твърде късно. Това са огромни средства, които просто даваме доброволно.
9. Морално-етични измерения – Има регулация, има и закон, но този закон е ограничен в това, че контролните органи, които проверяват за неговото спазване, са лимитирани. Поради ниския контрол, това не се спазва. Забраната е хубаво нещо, ще е хубаво да я спазваме. 
10. От другата страна –  Това е нещо, което не е добро, но всеки има право на избор. Не трябва да мразим пушачите. 

За повече информация, вижте  следващото видео.