Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

АИКБ в атака заради тока: Монопол без регулиране, НЕК действа умишлено

Претенциите на малките ВЕИ-та са неоснователни, смята Васил Велев
Публикувана: От:

Още по темата

 

България отдавна не е страната с най-евтина енергия за индустрията, вече сме държавата с третия най-скъп ток за бизнеса, а в отделни дни сме дори с най-скъпия. Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев, който беше гост в предаването "Денят ОN AIR".

Той обясни, че има повишение на цената с над 50% спрямо май миналата година .

"Имаме монопол без да имаме регулиране. Главната цел е интегритет, с оглед получаване на добро качество и добра цена", подчерта Велев.

"Определено смятаме, че има признаци на манипулация и действията на НЕК са съзнателни и умишлени",  каза още той.

По думите на Велев главният проблем е недостататъчната либералицазия по отношение на енергетиката. 

"Ако не се свържат борсите, пак ще сме на картата като едно петно. Другите страни имат свързаност", отбеляза председателят на АИКБ.

АИКБ смята, че претенциите на малките ВЕИ производители са неоснователни. Факт е и санкция от 28 млн. лева заради двойното им субсидиране, съобщи Велев.

"Има обжалване на закона в Конституционния съд, но инстанциите, до които те са отнесли жалбите си, са отхвърлили претенциите им. Малките ВЕИ-та нямат персонал, те се управляват от мобилни устройства, легенда е, че създават поминък за хората. Те имат претенции за още 200-300 милиона лева", каза той.

От АИКБ настояват и за въвеждане на задължителна матура по математика, както у нас, така и в целия ЕС, тъй като бъдещето на цифровизацията минава именно през по-задълбочените познания на хората в тази сфера. Това на свой ред означава и по-високи доходи за този тип специалисти, смята Велев. 

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 3 )
 • 3

  Miroslav Georgiev

  22 май 2019 | 09:47

  Защо не ми изкупите централата щом е толкова печеливша, както вменявате на обществото? Почти я подарявам, и ще си правите евтин ток за индустрията и ще си произвеждате мобилни устройства, космически кораби, малки ВЕЦ и каквото там ви е наредено.
 • 2

  Miroslav Georgiev

  22 май 2019 | 09:44

  НЕ Е ФАКТ санкция от 28 млн. лева, ОТНОВО ЛЪЖЕ В ОЧИТЕ!!! НЯМА двойно субсидиране, НЯМА нарушение на "де минимис", ваши членове са двойно субсидирани и са НАРУШИЛИ "де минимис"! НИЩО НЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ мобилни устройства, ГОВОРИ за някаква фантастика. Става въпрос за централи от 40 до 150 кВп инсталирана мощност! Влез Тези централи са 20 МВп общо, при 1300 часа годишна работа са 26 млн кВчаса х връщане на цената + 40 стотинки е 10.4 млн. лева на година!!! Няколко пъти по-малко от парите, които смучете вие от ниски заплати и данъци, и получени субсидии над "де минимис"!!!!!!
 • 1

  Nina Dechkova

  22 май 2019 | 09:06

  Поредната лъжа и безсмислица от страна на Работодателските организации! Защо настройват населението срещу тях с твърдението, че искали 200-300 милиона? Какви са тези смартфони, които управляват фотоволтаичните централи? Сигурно и косенето се извършва дистанционно? Или миенето на модулите? А ремонтните дейности? Вероятно са чували за дистанционно отчитане на електроенергията и бъркат понятията.