Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кметът на Мърчаево: За да има интеграция, ромите не трябва да бъдат в гето

Според Гергин Георгиев, ако те живеят между българи ще започнат да спазват правилата

26.03.2019 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Кметът на Мърчаево: За да има интеграция, ромите не трябва да бъдат в гето

Около 1 милиард лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов. На кръгла маса в Министерския съвет той обсъди с общественици концепцията си за интеграция на ромите.

"Жалкото е, че за тази огромна сума и за 10-годишния период, в който е изхарчена, въпреки всички положени усилия, резултатът е нула", коментира кметът на село Мърчаево Гергин Георгиев в "Денят ON AIR".

По думите му именно заради това е създадена концепцията за интеграцията на ромското малцинство и в нея са описани точки, които биха свършили работа за успешна интерграция с доста по-малко средства.

Той посочи, че с. Мърчаево е пример за добрата интеграция. Георгиев сподели, че около 10% от населението му е от ромски произход, но ромите живеят между българите и водят нормален начин на живот.

"Първото и началното нещо е, че те не трябва да бъдат в гето. То трябва да бъде разбито. Тези хора трябва да бъдат между останалата част от обществото, за да започнат да живеят по правилата", категоричен бе Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че освен да бъдат спирани помощите на родителите, които не изпращат децата си на училище, те трябва да понасят и други санкции като административни наказания и полагане на общественополезен труд.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК