Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Трябва ни работна ръка от чужбина, за да повишим стандарта у нас, посочи Васил Велев

На година губим по 40 000 души на пазара на труда, подчерта председателят на АИКБ
Публикувана: От:

Още по темата

 

Знаем ли как да поставим държавата в икономическия сектор? Днес президентът Румен Радев излезе с упрек, че мястото на държавата в икономиката не е ясно. 

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, за да се повиши материалното състояние на хората, трябва да имаме стабилна и развиваща се икономика. 

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".  

"Посочихме основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри. На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина. У нас пенсионерите се изравниха с работещите. Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК

 

Коментари ( 0 )