България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Минимална заплата за еднакъв труд в ЕС - за хубаво ли ще е или не?

Калоян Правов и Любослав Костов от КНСБ представиха гледните точки

06.03.2019 | 08:40 Редактор: Ивайло Николов
Минимална заплата за еднакъв труд в ЕС - за хубаво ли ще е или не?

Френският президент Еманюел Макрон предложи в ЕС да бъде въведена минимална европейска заплата, която да бъде договаряна чрез колективен договор всяка година и да е съобразена с възможностите на всяка държава-членка. Освен тази идея, Макрон представя още няколко в своя статия, с която се обръща към гражданите на Европейския съюз. В нея той казва, че трябва на изборите гражданите да защитят ЕС от национализма и популизма. Идеята му обаче за минимална заплата, която да е валидна по отрасли, предизвика горещ дебат сред институции, синдикати, бизнес и в студиото на "България сутрин".

Политическият анализатор в ЕКИП Калоян Правов настоя, че визията на френския президент ще отнеме от суверенитета на България, защото в нея се предвижда премахване на данъчната и трудовата конкуренция между страните. По думите му всички граждани, които сега получават заплата, която е под евентуалната бъдеща ставка, ще останат безработни.

"Заплащането тук на закон ще бъде едно и също, но никой няма да инвестира и да развива тук по никакъв начин, съответно работните места ги няма ", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR. Икономистът каза още, че не трябва да има минимална заплата.

Експертът от КНСБ Любослав Костов възрази на това и каза, че отдавна се говори, че трябва да има такава и че само 6 страни нямат такава.

Според Костов минималното възнаграждение трябва да е диференцирано според сектори и така хората, които изпълняват един и същи труд с еднаква добавена стойност където и да е в Европейския съюз, трябва да получават еднакво възнаграждение. 

"В думите на Макрон има нещо друго. Той казва според икономическото състояние, конюнктурата на всяка една икономика. Минималната работна заплата да бъде обвързана с някакъв общ механизъм на европейско равнище, спрямо средната за съответната икономика - съотношението да бъде едно и също. Аз така го разбирам, че той говори за пропорции, не за абсолютно число", посочи експертът на КНСБ в студиото на "България сутрин".

Любослав Костов каза още, че всичко това би станало след голям дебат и много обсъждане, но може да се очаква да има сътресения в някои европейски икономики, но не и нашата.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК