Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Невинният пилот, осъден на 123 години затвор: Беше невероятно изпитание

Янко Стоименов бе обвинен в причиняване на самолетна катастрофа

11.02.2019 | 21:20 Редактор: Ралица Братанова
Невинният пилот, осъден на 123 години затвор: Беше невероятно изпитание

Да чуеш присъдатa килия до живот, когато си невинен. Tакава е историята на пилотът Янко Стоименов, който беше осъден на 123 години затвор, след като самолетът на кипърската авиокомпания "Хелиос” се разби край Атина през август 2005 г.

"Беше невероятно изпитаните от човешка гледна точка. Обвиняваха ни в това, че с действие и бездействие сме предизвикали катастрофа. Никой от обвнияемите нямаше връзка със самия полет, тъй като никой не го е управлявал самолета", сподели пилотът в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че 14 години по-късно има щастието да се връща към това по един добър повод, като участва в инициатива, в която чете лекции за този "правен абсурд" и така преподава опита от него на прокурори и съдии  в различни европейски страни.

Капитанът коментира и отговорностите на пилотите при техническа неизправност на самолета.

"В момента, в който самолетът се отлепи, цялата отговорност е на плещите на пилота. Всички решения, които взима от там нататък, дори и преди това - за да тръгне от точка А до точка Б, той предварително трябва да се запознае със състоянието на самолета, с метеорологичните условия, с всичко онова, което изисква неговите предварителни решения", обясни Янко Стоименов пред Bulgaria ON AIR.

Според него критериите за най-високите постове в авиацията са доста големи, така че всеки получил лиценз, заслужава доверие.

По думите му тенденцията показва, че въпреки голямата цифра на загиналите по време на полет през миналата година, на базата на цялостните данни пътуването със самолет остава най-сигурният транспорт. 

Гледайте видеото.
Харесайте и страницата ни във Facebook
 
ТУК