Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ахилесът на метода "хавала": Изравняването между двамата "хавалдари"

Не бива да се стига до атентат, за да се активизират властите, подчерта Димитър Гърдев

21.01.2019 | 20:36 Редактор: Иван Берберов
Ахилесът на метода

Как функционира методът "хавала" за финансиране на терористични процеси? 

"Има данни от целия ЕС за сериозен финансов поток. При този метод нямаме реално пренасяне на пари – нито през граница, нито през банки. Така се заобикалят важни контролни органи. Схемата е много трудно проследима, защото е нужно да имаш човек от вътре", обясни експертът по международна сигурност Димитър Гърдев. 

Според думите на госта в студиото на "Денят ON AIR" уязвимото на тази схема е изравняването между двата брокера, тъй като те взимат процент за тази услуга. Брокерите се наричат още "хавалдари". 

"Схемата е наблюдавана от много време, но е много трудно да се проследи, така че да бъде прекратена. Ефективният начин е това, което се случи в България. Задължително трябва да се реагира към подобни деяния, иначе те ще се увеличат. При акцията за задържане на над 40 човека се реагира много бързо. Не изтече информация. Но не бива да бъдем спокойни. Тези хора се занимават с много нелегални дейности. Законът ни за противодействие на тероризма е ефективен. Няма смисъл да се стига до атентат, за да се активизират властите", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

 

За още новини харесайте Facebook страницата ни ТУК