България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Системата "хавала" позната и у нас: Има ли терористични клетки?

Акцията на прокуратурата е по-скоро PR, твърдят експерти по сигурността

21.01.2019 | 08:43 Редактор: Иван Берберов
Системата

Мащабна антитерористична акция у нас събуди стари страхове. Има ли в България спящи терористични клетки и съществува ли опасност за атаки на наша територия? 

Снощи Специализираният съд остави в ареста петима от общо над 40 души, които бяха задържани по подозрения за участие в система за финансиране на терористи. Системата се нарича "хавала". Повечето задържани са сирийски граждани.

"Хавалдер" е занимание, което възниква през 8 век, а днес тези лица могат да осигурят плащания без никакво физическо придвижване на пари. По този начин властите могат много трудно да засекат транзакцията. Така на другия край на Европа само с парола или определена информация, лицето може да получи въпросната сума. 

"Думата "хавала" е позната в България от 2001 година. Част от атентатите в САЩ са финансирани по този начин. Тази система работи в над 60 страни. Много е трудно да се стигне до присъда за тези, които ползват "хавала". В Интерпол съществуват 2 вида "хавала" – бяла и черна. Бялата е за по-малки суми, често на обикновени граждани. Черната е за пране на пари и финансиране на незаконни процеси. В Европа се обръща внимание на суми над 15 000 евро, а в САЩ над 10 000 долара", отбеляза експертът по борба с тероризма Боян Чуков. 

Той поясни в студиото на "България сутрин", че не всеки път хората, които участват в "хавала", разбират къде отиват парите.

"Дойче Веле" казаха, че "Балканите са вход за джихадистите в Европа". А ние все още се чудим дали има опасност. Засега България се използва като пункт за разпределение", поясни още той.  

Експертът по сигурност полк. Николай Марков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че "хавала" е известна в България от много време. 

„Тя съществува в различни малцинствени групи. Дори и между банките я има. Изумен съм как при официално изявление на зам.-главния прокурор Гешев и при незавършила акция се обявяват някои хора за терористи. Това са сериозни обвинения. „Хавала“ е косвено финансиране на процеси. Трудно ще бъде доказано. Прокуратурата си прави PR. Заловените имат обвинения за логистика за тероризъм в други държави. Много е сложно да обвиняваш човек, че ще извърши нещо в друга държава. Инициативата в доказване на тероризъм работи по настояване на друга държава“, категоричен бе полк. Марков.  

За финал на разговора той заяви, че акцията на прокуратурата е могла да бъде проведена по друг начин, без гръмогласност и публичност. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК