Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямаме визия за развитието си на Балканите и в Европа, подчерта изследовател

България не знае какво иска от Македония – чакаме друг да ни свърши работата, заяви доц. Спас Ташев

11.12.2018 | 20:32 Редактор: Иван Берберов
Нямаме визия за развитието си на Балканите и в Европа, подчерта изследовател

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов постави ултиматум на Македония. По негови думи съседката ни ще види Европейския съюз и НАТО, но единствено чрез помощта на крив макарон. 

Според доцент Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН в основата на този ултиматум е изказване на македонския премиер за употребата на македонския език. 

"Нищо ново. Заев застъпва македонистични идеи. Не е работа на министъра на отбраната да се изказва по такива теми. Той има ясно разписани правомощия. Изказването по линия на македонския език, трябваше да бъде или от външния министър, или от премиера. България няма визия за европейското си развитие. Изказването на Каракачанов би било полезно, ако имаше такъв документ", отбеляза гостът в "Денят ON AIR". 

Доц. Ташев твърди, че македонистичните изказвания на Зоран Заев идват след скандалите с БАБЧ. Македонската ВМРО - ДПМНЕ прецени, че има нужда от повишаване на патриотичното чувство сред избирателите, посочи още той.

"Договорът за добросъседство между България и Македония е документ с пожелателно съдържание. Той трябва да се изпълни с конкретни изисквания и цели. Ние нямаме аналитично звено, което да ни посочи къде сме успели и къде сме се провалили. Създава се у нас грешното вярване, че правителството на Зоран Заев ще реши проблема между държавите ни. България чака някой друг да свърши работата ѝ", изтъкна изследователят пред Bulgaria ON AIR. 

"Ние не съумяваме да популизираме нашата кауза по света. Европа често не разбира проблемите ни с Македония. Това е защото не знаем какво точно искаме от съседката си. България има нужда от стратегия за бъдещето си на Балканите и в Европа", заключи за финал доц. Спас Ташев.