Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

По-високи пенсии, социални помощи... Но достатъчни ли са?

Най-важното нещо е да задържим младите хора в България, заяви Султанка Петрова
Публикувана: От:

Ще усетят ли пенсионерите увеличението на пенсиите предвид очакваното поскъпване на стоките от първа необходимост?

"Предстои ново увеличение на пенсиите с 5,7% в средата на следващата година. Министерството на труда и социалната политика предприе увеличение на помощите за отопление. Всеки ще получи допълнително по 100 лева. Има програма, по която започна раздаването на хранителни пакети в страната. Над 300 хил. души получават хранителни пакети", заяви зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Още по темата

 

Пред Bulgaria ON AIR, тя каза, че това са възможностите, които държавата може да си позволи. И се съгласи, че коледните надбавки от 40 лева няма да стигнат на пенсионерите, но отбеляза, че все пак са нещо, с което да посрещнат празниците.

Запитана за задълбочаващата се демографска криза у нас Султанка Петрова посочи, че Германия, Франция, Италия и Япония също имат проблем със застаряващо население. 

"Най-важното нещо е да задържим младите хора в България. Млади, образовани, квалифицирани хора, в които държавата е вложила ресурс, напуснаха страната. Вече имаме ремиграция. Хора избират да се върнат в България, започват работа", коментира тя в "Денят ON AIR".

Още по темата

 

Разговорът със зам.-социалния министър засегна и една от темите на 2018 г. - проблемите на хората с увреждания. Според Петрова квотите за наемане на хора с увреждания на работа не са проблем за работодателите. А с новоприетите закони ще се усети подобрение на ситуацията, но трябва да бъде създаден кодекс за хората с увреждания, смята тя.

Султанка Петрова е на мнение, че е необходима обща електронна система, която да свързва всички заинтересовани страни - НЗОК и всички министерства, които имат отношение към хората с увреждания. Зам.-социалният министър подчерта още, че трябва да вървим към електронна социално-здравна карта. 

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )