Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Не повече пари, а нова система, категоричен бе Калфин

Вместо услуги, хората получават бюрокрация, изтъкна бившият вицепремиер

07.12.2018 | 20:35 Редактор: Иван Берберов
Не повече пари, а нова система, категоричен бе Калфин

Нови закони и повече пари за социални политики – ще се решат ли проблемите на хората?

"Добре е, че се отпускат тези пари, но следват нови недоволства. Системата трябва изцяло да се пренареди. Никой не е доволен от нея. Няма го чувството за справедливост. Впрочем, парите засега са обещания. Градим нови агенции. Вместо услуги, хората получават бюрокрация", отбеляза бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Според него новите агенции няма да са по-ефективни. Вместо това сегашните агенции трябва да се укрепят и дигитализират.

"Самооценката на всеки е, че проблемите са тежки. Законите не трябва да се приемат под натиск, защото няма да работят. Ще има жестоки скандали и много обидени хора – за всеки неговият проблем е най-тежък. Системата трябва да се промени. Повечето пари ще създадат повече проблеми. Когато се прави реформа, трябва да се знае докъде ще се стигне. Майките на деца с увреждания са само част от всички хора с увреждания. Угоди им се. Техните семейства трябва да се социализират, но ние правим само нови агенции", подчерта той в "Денят ON AIR". 

По негови думи в бизнеса може да възникнат притеснения да наема хора с увреждания, тъй като ако иска да свие персонала си, не може да ги уволни лесно. 

"Фалшивите ТЕЛК-ове – цялата система на оценката на хората с увреждания трябва да се промени. Трябва да се възприеме методиката на Световната здравна организация. Така се дава персонален код. С него се определя трудоспособността на индивида. А не както е сега – какво не може да прави. Концепцията за нетрудоспособност трябва да отпадне", заяви Калфин. 

Вижте повече във видеото!