Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: От кризата между Русия и Украйна печели политическият елит и на двете страни

Заради напрежението украинският президент обяви частичен призив на резервисти за военна подготовка

03.12.2018 | 21:02 Редактор: Василена Василева
Експерт: От кризата между Русия и Украйна печели политическият елит и на двете страни

Заради напрежението в отношенията с Русия, украинският президент Петро Порошенко днес обяви частичен призив на резервисти за военна подготовка. Според него страната трябва да укрепи отбраната си, за да даде отпор на заплахата от руско нахлуване.

Кремъл от своя страна нарече твърденията на украинския лидер "абсурдни опити" за нагнетяване на обстановката след инцидента на входа на Азовско море на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба зардно с екипажите им - 24 моряци.

"Ако разгледаме кризата в своята цялост и приемем тезата, че Крим е част от Русия, което не се признава от Украйна, то наистина налице е нарушение на руските териториални води от тези кораби", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политическият анализатор Илия Лазаров.

Той отбеляза, че от една страна се наблюдава една сложна международно-правна криза. От другата пък стоят чисто политическите взаимоотношения между двете държави.

"От това печелят политическите класи и на Русия, и на Украйна. В Русия се извършват серия от икономически реформи, които доведоха до неприятното сриване на рейтинга на президента Путин. Затова той се опитва да намери някакъв вариант за излизане от ситуацията", допълни още Илия Лазаров.

На задържаните от Русия в Керченския проток украински моряци и служители на Службата за сигурност на Украйна е предявено обвинение в незаконно пресичане на руската граница. 

Вижте повече във видеото!