Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Всички ще се стремят да постигнат договор за Brexit, твърди анализатор

Според Любомир Кючуков ноември е крайният срок, в който трябва да се постигне споразумение
Публикувана: От:

Още по темата

 

"Всички ще се стремят да постигнат договор за излизането на Великобритания от ЕС", заяви пред Bulgaria ON AIR бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков.

На пресконференция в Лондон Тереза Мей обяви, че преговорите за излизането на Обединеното кралство от Съюза са в задънена улица и Великобритания ще се подготвя и за варианта напускане на ЕС без споразумение. След като планът "Чекърс" беше отхвърлен от евродепутатите, Мей поиска нови предложения от Европейския съюз.

По думите на Любомир Кючуков времевият фактор ще оказва все по-силен натиск върху преговарящите.

"За да се осъществи излизането в рамките на 2 години, тоест до 29 март, е необходимо, споразумението да е постигнато 6 месеца по-рано, за да имат време всички страни да извършат своите процедури за ратификация му", обясни Кючуков в "Денят ON AIR".

Според него ноември е крайният срок, в който всичко това би могло да се случи нормално, а ако не се случи, има две хипотези. Едната - излизане на Великобритания от ЕС без договор, а другата - намиране на способ да се удължи времето за преговори. По неговите думи вторият вариант е по-възможен, защото никой няма интерес да се извърши разделяне без договор.

"Основният проблем, който трябва да се реши, е дали ще има граница и ако я има, къде ще бъде. За да няма граница, Великобритания трябва да стане част от Европейското икономическо пространство. Да договори условия за участие във свободния пазар, каквито имат Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Това означава обаче да плаща, което обезсмисля излизането от ЕС", заяви пред Bulgaria ON AIR Кючуков.

По неговите думи нестабилността и несигурността са доминиращите чувства във Великобритания през последните две години. Според него предстоящата след една седмица конференция на консерваторите ще определи посоката на събитията.

 

Коментари ( 0 )