Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не всички политици имат връзка с престъпността у нас, смята експерт

Нинова трябва да даде отговор защо Бенчо Бенчев е посочен за водач на листата на БСП в Бургас, категоричен е Явор Хайтов

15.08.2018 | 20:39 Редактор: Велислав Филипов
Не всички политици имат връзка с престъпността у нас, смята експерт

Добре ще е г-жа Нинова да даде отговор защо Бенчо Бенчев е посочен за водач на листата на БСП в такъв голям град като Бургас. В последните дни информационните потоци сочат, че връзки между политици и организираната престъпност съществуват. Важно е да се каже, че не всеки политик или общественик е престъпник.

Така бившият заместник-вътрешен министър Явор Хайтов коментира в студиото на "Денят ON AIR" случаят с Бенчо Бенчев, който беше арестуван в Истанбул с Димитър Желязков, който е обвинен, че е лидер на организирана престъпна група за рекет, разпространение на наркотици и палежи.

"Радостен съм, че служителите на българското МВР проведоха една добра акция и заловиха Желязков. Съдът наложи най-тежката мярка - задържане под стража, а полицията го хвана. Дано някой ръководител е успял да поощри тези служители. Този успех е на МВР, не на политиците", категоричен е Хайтов.

По думите му МВР страда от липса на качествени кадри, а в същото време всички служители, които са участвали в една от най-успешните операции на МВР - "Наглите", не са на работа по една или друга причина.

"Съмнявам се да е имало теч на информация за акцията за залавянето на Желязков и последвалият обиск на дома на Бенчев. При обиска и претърсването на дома на Бенчев са намерени незаконни боеприпаси. Ако са знаели за акцията, хората на Бенчев щяха да прикрият това. Ако има теч на информация, има специална дирекция в МВР, която да провери дали има такова нещо", обясни още бившият зам.-вътрешен министър пред Bulgaria ON AIR.

За него е загадка защо обаче Димитър Желязков се е отправил именно към Истанбул, за да се укрие и се надява след разследването всичко около случая да се изясни.