Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бюджетната политика е правилна – развиваме се, категоричен е експерт

И като говорим за икономика… Северозападът сам си е виновен за проблемите, заяви доц. Григорий Вазов

01.08.2018 | 20:55 Редактор: Иван Берберов
Бюджетната политика е правилна – развиваме се, категоричен е експерт

Днес премиерът Бойко Борисов се похвали с бюджетен излишък от над 2 милиарда лева. Развиваме ли се и ако да, то как да задържим тези темпове?

"В момента имаме правилна икономическа и бюджетна политика. Имаме ръст във всички позиции. Държавата върви добре. Очакваният ръст на икономиката до края на годината вероятно ще скочи над 4%. Засега управлението е стабилно и не виждам значими политически сътресения за в бъдеще", подчерта ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов. 

По негови думи все пак трусовете в еврозоната трябва да се вземат предвид. Дори климатичните условия могат да окажат влияние върху земеделската част от икономиката, поясни още той.

"Критериите за влизане в еврозоната са нормални и не са по-специални или по-стриктни за нас. Познавайки българската народопсихология няма да можем да влезем в чакалнята на еврозоната догодина. Но така или иначе сме тръгнали натам. Това е правилният път за нашата икономика", категоричен бе гостът в "Денят ON AIR". 

Когато стане дума за икономическото развитие на България често се сещаме за Северозапада. Ако се развиваме, то хората там как усещат промяната? 

"Северозападът си е виновен, че не е развит. Там има кметове, има управление, има всичко. Какво правят за себе си? Проблемът датира още от предишния политически строй. Северозападът лесно бяга от проблемите си", изтъкна ректорът пред Bulgaria ON AIR. 

"Държавата не са само чиновниците. Държавата сме ние. Заплатите не могат като дъжд да идват отнякъде. Те са в резултат от производителност, която е в резултат от компетентността на произвеждащите. Не може само да плачеш, че са ниски работните заплати. Трябва да направиш нещо със себе си. Човек трябва да има финансова култура", заключи за доц. Вазов.