Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лято 2018: Броят на чуждестранните туристи у нас ще надхвърли 2 млн.

Тревогата е, че се движим с ниска заетост на легловата база, посочи Румен Драганов

31.07.2018 | 20:43 Редактор: Тодор Петров
Лято 2018: Броят на чуждестранните туристи у нас ще надхвърли 2 млн.

През юли и август броят на чуждестранните посетители у нас ще надхвърли 2 млн. Това обяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. А средногодишно ще постигнем ръст от 5,5% в броя на туристите.

"България има много добро име като сигурна дестинация. Туристите търсят предизвикателства, чувстват прогнозата на място", каза той пред Bulgaria ON AIR и добави, че предстоящият уикенд между 3 и 5 август ще бъде най-силен. 

"Тревогата е, че се движим с ниска заетост на легловата база", подчерта той. 

По думите му през август 2017 средната заетост е била малко над 61% . Тази година имаме 2500 нови легла. Колкото повече нови легла, толкова повече намалява заетостта, отчете експертът в предаването "Денят ON AIR".

"Някои хора очевидно паразитират върху хотелиерите", каза още Румен Драганов, визирайки собствениците на нощни заведения по морето.

Според него непрекъснато има вмешателство на политици, които търсят други дивиденти. Драганов обаче бе категоричен, че вицепремиерът Валери Симеонов е спрял шума по морето. 

Запитан за спада на руските туристи в България, Румен Драганов посочи като една от причините затоплянето на отношенията между Русия и Турция. Той отбеляза още, че Русия е в икономическа криза. По думите му сме в сегмента на ниско платежоспособните руснаци.