Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Хизбула" носи отговорността за атентата в Сарафово, твърди Н. ПР. Ирит Лилиан

Иран подкрепя тероризма и присъствието му в Сирия трябва да бъде елиминирано, заяви още посланикът на Израел у нас

24.07.2018 | 20:50 Редактор: Иван Берберов

Шест години след атентата в Сарафово – ясни ли са извършителите и поръчителите на този акт?

"Позицията на Израел е съвсем ясна - "Хизбула" носи пълната отговорност за престъплението в Сарафово. Те са отговорни за редица атентати. Очакваме да се раздаде справедливост за извършителите. Сътрудничеството на Израел с българските власти е изключително добро. Ние се доверяваме на действията на българските съдебни власти. Шест години са много време. Трябва да се раздаде правосъдие“, заяви Нейно Превъзходителство посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан.

Тя категорично посочи, че това, което сега се случва в Сирия, е свързано с това, което се случи в Бургас. "Това е Иран, тъй като тази държава подкрепя тероризма. Те се опитват да изнесат тероризъм, за да постигнат целите си. Ситуацията за Израел в Близкия изток е много сериозна. Силно обезпокоени сме и от действията на Саудитска Арабия", изтъкна още тя. 

"Израелците искат стабилност в Сирия. Нека се надяваме, че най-сетне Сирия ще стигне до демократични избори. Но в момента тя е игрище на разнообразни сили, които искат да установят хегемония. Русия, Иран, Саудитска Арабия, Турция – всички те искат трайно да се установят в Сирия. Това за Израел е неприемливо", каза Н. ПР. Лилиан пред Bulgaria ON AIR.  

Тя напомни, че засега Русия е голям и важен играч в Сирия и поради това е отговорна за бъдещето ѝ. "Трябва да направим така, че присъствието на Иран да бъде елиминирано. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Съществуват споразумения и те трябва да бъдат зачетени от всички страни", заключи за финал посланикът на Израел в превод на Аглика Маркова.