Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Израел цели да узакони расизма, заяви посланикът на Палестина д-р Мадбух

Отхвърляме всичко, което произхожда от САЩ – няма да има "сделка на века", изтъкна още той

27.07.2018 | 20:42 Редактор: Иван Берберов
Израел цели да узакони расизма, заяви посланикът на Палестина д-р Мадбух

Израелският парламент реши да обяви държавата си за Национална държава на еврейския народ. 

"Израел няма конкретни държавни граници, няма и конституция. Става дума за приемане на основен закон, който кодифицира расизма и расовата дискриминация вътре в Израел. Идеята е да се премахне арабският народ от държавата. В прав текст – анулиране на арабската националност като основен елемент в тази държава", подчерта посланикът на Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух. 

Според госта на "Денят ON AIR" към момента никой в Израел не може да даде дефиниция що е то евреин и кой точно е евреин. 

"Ако някой възприеме юдаизма, то той евреин ли е? Ами комунистите, които са атеисти? Те евреи ли са или не? Законът явно се отнася само до едни чисто еврейски общности и се ограничава до тях", риторично попита д-р Мадбух. 

И припомни, че ивицата Газа се намира в тотална блокада от страна на Израел вече 11 години. "Два милиона човека са поместени в малко над 300 квадратни километра. Те са отделени от целия свят. Поради това палестинският народ в Газа настана и заяви, че иска да се върне в своите родни селища. Не искаме никого да нападаме. Искаме да се завърнем в домовете си", обясни посланикът.

"Всичко, което произхожда от американската администрация, го отхвърляме категорично. Те имат намерението да осъществят няколко проекта с хуманна обвивка, но иначе са чисто политически. Те имат за цел на ликвидират палестинския проблем. Ако някой иска да помогне на Газа, то нека премахне блокадата по нея. Палестинците имаме средствата и уменията да изградим модерна и функционираща държава. Няма да има "сделка на века"!", отсече за финал гостът в превод на Мая Ценова. 

По-рано в студиото на Bulgaria ON AIR гостува Нейно Превъзходителство посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан - вижте другата страна на монетата!