Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и Патриотите се разбраха за акциза на бездимните цигари. Какво следва?

Имахме сериозни различия, ставката беше наполовина намалена, заяви Александър Сабанов от ОП

05.07.2018 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ и Патриотите се разбраха за акциза на бездимните цигари. Какво следва?

Кое накара коалиционните партньори да се разберат за акциза на бездимните цигари? Отговорът на този въпрос потърсихме от депутата от "Обединени патриоти" (ОП) Александър Сабанов, след като вчера по заръка на премиера Борисов ГЕРБ изтегли предложението си, а днес се разбра с ОП акцизът да бъде вдиган поетапно.

"Вчера имахме доста сериозни различия. Г-жа Менда Стоянова помоли да подпишем законопроект, който категорично отказахме. Репликирахме остро, че не подкрепяме този текст", заяви Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че не е сериозно "на коляно" да се подписва законопроект, който ще вдигне акциз. Депутатът от "Обединени патриоти" няма обяснение защо Менда Стоянова е бързала точно в петък да събере подписите на коалиционните партньори. 

"Това бързане ни накара да бъдем по-резервирани и да отстъпим крачка назад. Днес седнахме и обстойно обсъдихме този законопроект. Ставката беше наполовина намалена. В крайна сметка преценихме, че може да се почне от 50% и да се види какво ще е действието", коментира Сабанов в "Денят ON AIR". 

По думите му увеличението може да бъде поето от производителя, а крайната цена да остане същата като в момента.

Междувременно днес парламентът отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според Сабанов шефът на КЕВР е доказан професионалист. Сабанов отбеляза, че КЕВР е независим регулаторен орган, на който не трябва да се влияе.

"Иван Иванов прави всичко възможно да не се повишава цената на тока, колкото искат енергодружествата. Той не взема еднолично решенията. Иванов е предвидим, упорит, защитава потребителя и бизнеса", каза още Сабанов.