Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отношението на македонския президент към България е обидно, смята Андрей Ковачев

Институциите в една държава трябва да работят в синхрон за благото на народа, каза още евродепутатът пред Bulgaria ON AIR

09.05.2018 | 20:13 Редактор: Василена Василева
Отношението на македонския президент към България е обидно, смята Андрей Ковачев

За първи път български държавен глава се поклони пред българските жертви, чиито кости са положени в гробището край Ново село в Македония. А македонският президент, който посрещна българския си колега, след което двамата разговаряха неформално в Дойран, не присъства на церемонията.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев определи като "знаково" посещението на президента Румен Радев в Македония. И подчерта, че тази церемония се провежда ежегодно от вече 11 години. По думите му обаче е останал "горчив привкус" от това, че македонският държавен глава не е пожелал да придружи на нея българския президент.

"Това бе една изключително комична, дори обидна ситуация. Македонският президент изглежда има проблем с България и смята, че подобни действия биха се приели негативно от македонците, както и че могат да доведат до неблагоприятни последици за него", посочи Андрей Ковачев.

По думите му, другата осезаема липса е била тази на представители на Българската православна църква.

В студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът коментира още престрелките между законодателна и изпълнителна власт у нас, на които все по-често ставаме свидетели.

"Институциите в една държава трябва да работят в синхрон за благото на народа. Трябва да имат обща визия както за миналото, така и за бъдещето. За съжаление обаче в момента сме на коренно различни позиции", каза Ковачев.

Вижте повече във видеото!