Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пътищата пред СДС били три - по кой ще поеме партията?

Трябва да формулираме каузата пред всички демократично мислещи хора, посочи д-р Антон Койчев

23.04.2018 | 20:39 Редактор: Тодор Петров
Пътищата пред СДС били три - по кой ще поеме партията?

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че вариантите пред партията са три.

Той посочи, че председателят на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски споделя тезата СДС да се позиционира ясно като дясно-консервативна партия, но без да се коалира.

Според д-р Койчев втората група седесари е на мнение, че СДС трябва да се опита да се пребори самостоятелно в бъдещи избори. Третата тенденция е да се коалираме само с Демократи за силна България. Останалите субекти не припознаваме като десни политически сили, обясни лидерът на СДС-София.

"Най-верният път е първият. СДС трябва да формулира каузата пред всички демократично мислещи хора. Диалогът не е спирал никога", коментира д-р Койчев в предаването "Денят ON AIR".

Последното заседание на Националния съвет на СДС бе белязано от високо напрежение и физически сблъсък. Д-р Антон Койчев смята, че сценарият за това е бил доста пошъл и несъстоятелен. 

"Вероятно група хора са решили да се позиционират на места, които биха им дали облаги в бъдещи коалиционни споразумения", отбеляза той и не изключи намесата на външни сили в процесите в СДС.

"Синята идея имаше своята магнетичност за милиони хора. Много от нещата, за които голяма част от обществото копнееше, се случиха. СДС задаваше каузите на 90-те години - България член на ЕС и НАТО. Бяхме свидетели на предателства към каузата. Егоизмът на много от лидерите оказа своето влияние - те започнаха да правят свои проекти", спомни си гостът на Ганиела Ангелова.

Според д-р Койчев ситуацията в държавата в момента изглежда привидно спокойна, но тлеят процеси под повърхността. По тази причина той не изключи предсрочни парламентарни избори след българското европредседателство.