Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Израел е победител вече 70 години! Иран е опасен играч в конфликта в Сирия

Посланикът г-жа Ирит Лилиан е категорична пред Bulgaria ON AIR: "Държавата ни е влиятелна в глобален мащаб"

18.04.2018 | 20:33 Редактор: Велислав Филипов
Израел е победител вече 70 години! Иран е опасен играч в конфликта в Сирия

Ние сме победители след 70 години съществуване. Израел е една доста млада държава, но и много влиятелна - както в района, така и в глобален мащаб. Това каза посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ Израел е водеща сила в иновациите и в много други сфери в целия свят.

"Нашите основатели са направили държава по средата на нищото - без природни ресурси, но в същото време са били много отдадени хора и именно това е ключът към успеха. Трябва да сме много горди с миналото си и да сме доволни от настоящето", твърди посланикът на Израел у нас.

Според нея много израелски инвеститори имат интерес да вложат парите си в България, но страната ни трябва да направи ключови промени, за да ги привлече и задържи.

"Хората са чували за израелски инвестиции в България в сферата на недвижимото имущество, но такива има и в здравеопазването, биомедицината, също в земеделието. Отново става дума за високи технологии и всякакви видове нови изобретения", категорична е още г-жа Ирит Лилиан пред Bulgaria ON AIR.

Представителят на Израел в България коментира и ситуацията в Сирия, като според нея всеки конфликт може да бъде разрешен по мирен начин, но понякога е практически невъзможно.

"Когато едната страна използва насилие, няма как конфликтът да се реши по мирен път. Ударите на САЩ, Великобритания и Франция са напълно основателни, защото използването на химическо оръжие е неприемливо. В ерата на свързаността и социалните мрежи не трябва да се крием зад празни фрази и новини", категорична е Лилиан.

Делегатът уточни, че играчи като Иран в конфликта в Сирия са много опасни, защото те използват неконвенционални средства и физическа сила.