България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ударите срещу Сирия се превърнаха в "претоплена манджа", твърди анализатор

Световна война в близките няколко години няма да има, подчерта доц. Валентин Вацев

16.04.2018 | 10:07 Редактор: Велислав Филипов
Ударите срещу Сирия се превърнаха в

Преди няколко дни станахме свидетели на въздушна атака от страна на САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, срещу сирийската столица Дамаск. Съюзниците са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април. Ще станем ли свидетели на 3-та световна война, много шум за нищо или просто показване на мускули от страна на Запада са последните събития?

Според международния анализатор доц. Валентин Вацев проблемът около тези удари е, че всичко накрая ще се окаже една "претоплена манджа".

"Реално ударът бе изпълнен само със 103 ракети. Ударени са 9 цели - стратегически бараки, празни складове, занемарени военни бази, мислех, че ще вържат някое магаре в пустинята, за да го стрелят, но не. Нито една бутилка водка не с счупена, нито един руснак не си е счупил нокътя - всички са доволни, освен българските русофоби", смята международният анализатор в "България сутрин".

По думите на доцента поне веднъж в своя мандат американският президент трябва да спечели война, да "постреля" по някого и да покаже мускули.

"Журналистите също са доволни, защото има новини на корем. Слагат се и апокалиптични заглавия, но не - световна война в близките няколко години няма да има. Ситуацията показа друг проблем - САЩ и Русия ще се разберат, но никой не може да се разбере с Израел, а именно евреите и Иран са най-мотивираните страни, които са готови да воюват на момента", категоричен е Вацев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза още, че непосредствени рискове за България в тази нажежена международна обстановка няма.

"След скандала "Скрипал" ние изтеглихме посланика си от Москва, но не изгонихме нито един руснак. Москва определено оцени това. Все пак за този момент Балканите остават спокойни, но продължаваме да сме "буря с барут", завърши анализаторът.