Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Меркел в България? Губи подкрепа и брои приятелите си, посочи Милен Керемедчиев

Единствено страната ни има положителен диалог с Турция и може да бъде медиатор, отбеляза бившият зам.-външен министър

19.01.2018 | 19:59 Редактор: Тодор Петров
Меркел в България? Губи подкрепа и брои приятелите си, посочи Милен Керемедчиев

Ангела Меркел пристига на работно посещение в България утре. Тя ще се срещне с премиера Бойко Борисов, а според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев основната причина е фактът, че тя губи подкрепа и позиции както в Германия, така и в Европейския съюз.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че управляващата коалиция в Германия ще бъде много тежко сформирана и ще върже ръцете на Меркел да упражнява досегашната си политика. По думите му възелът е миграционната политика, която Германия трябва да има. 

"Възможността да провежда своята политка ще бъде максимално ограничена. Това дава възможност на Макрон да се самопровъзгласи за лидер на ЕС. Меркел видя, че трябва да изведе поглед отвътре навън и да направи няколко ключови посещения - едното е във Франция. Посещението в България е също толкова важно, защото подкрепящите Меркел в Европа се стопяват. Тя преброява своите приятели и в лицето на Борисов вижда един от тях", обясни Милен Керемедчиев. 

Гостът в предаването "Денят ON AIR" посочи още, че кризата с Полша е по-голяма и по-тежка в сравнение с Brexit, като ще удари повече по ЕС. Според Керемедчиев страната ни е в много трудна позиция, защото и Австрия започва все повече да говори с езика на Вишеградската четворка. 

"България като изказ се доближава до това говорене. От друга страна може да се окаже натиск България да има по-ясна позиция спрямо Полша. Много трудно може да се вземе страна в този конфликт. Полша казва - "Обвинявате ни, че мачкаме опозицията, вижте какво стана в Испания...". Европейската комисия е в задъдена улица", каза още гостът на Кузман Илиев.

"България е единствената страна от ЕС, която има положителен диалог с Турция. Поляризирането спрямо Турция, като изказ, е максимално изострено. Трябва да има някой, който да бъде медиатор - България може да бъде това", посочи Керемедчиев.

Бившият зам.- външен министър на страната ни отбеляза още, че Доналд Тръмп е необходимото зло, тъй като по думите му в момента имаме най-силния китайски лидер и агресивна дейност от страна на Китай.

"Заплахата за 2018 г. ще бъде търговската война между САЩ и Китай", подчерта Керемедчиев и прогнозира, че краткосрочно тя ще бъде спечелена от Китай, но в дългосрочен план - от САЩ.