Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Невиждано изпитание: Бюджетът на ЕС след Brexit - 100 млрд. по-малко!

Евродепутатът Андрей Новаков вижда надежда в Ангела Меркел да запази стабилността
Публикувана: От:

Бюджетът на Европейския съюз след Brexit ще бъде най-сериозното изпитание за Общността досега. Говорим за 100 млрд. евро по-малко. Това съобщи в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.

Още по темата

 

Той подчерта, че дори дълговата криза в Гърция не е била толкова тежко изпитание, колкото бюджетът на ЕС.

"Малко над 10 млрд. евро годишно ще липсват заради това, че Великобритания ще спре да плаща своята вноска", продължи гостът на телевизията.

Новаков вижда две опции за изход от сложната ситуация, в която е поставен Съюзът след Brexit. Едната е държавите членки да увеличат вноските си, така че да се покрие същото ниво на финансиране. По този начин да е възможно подсигуряването на обезлюдените региони, транспорта, гражданското развитие, земеделието и всички останали сектори.

"В противен случай ще се наложи да намалим броя политики, които ЕС ще финансира в държавите членки или другата страна - да се намали обемът на финансиране", констатира гостът на Bulgaria ON AIR.

Новаков има надежди веднага след края на политическата криза в Германия, ако канцлер отново бъде Ангела Меркел, тя да даде тласък по-големите държави да се съгласят да плащат малко повече, така че стабилността в ЕС да се запази.

"Иначе ситуацията ще се усложни за бедните и развиващи се райони", отбеляза евродепутатът.

Като втора опция Андрей Новаков представи неустойката, която Великобритания трябва да заплати за излизането си от ЕС. Тези средства биха могли да се използват за покриване на разликите след Brexit, обясни той.

"Ако Островът плати 60-70 млрд., в следващите 7 години ще можем да си решим проблема, ще спечелим време, в което да изградим собствени ресурси и приходи, независим бюджет", уверен е Новаков.

Също така евродепутатът определи като "смело решение" страната ни да обяви краен срок за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Ако нещо ще ни направи по-богати, по-силна държава - то е влизането в единната валута", заключи той.

Коментари ( 0 )